Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Şirketler Mersin'de 5.2 milyar metreküplük doğalgaz depolama tesisini devreye alacak. - Enerji Haberleri

        EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, verdikleri lisanslar kapsamında şirketlerin Mersin Tarsus bölgesinde uzun vadede toplamda yaklaşık 3 milyar euroluk yatırımla 5.2 milyar metreküplük doğalgaz depolama tesisini devreye almayı planladığını söyledi.Steam Enerji Zirvesi'nde konuşan Yılmaz, Türkiye'nin doğalgaz tedariği ve fiyatlandırması açısından çok büyük önem arz eden doğalgaz depolarının kurulması için geçtiğimiz ay iki özel sektör şirketine lisans verdiklerini belirterek, "Nisan ayı başında bu yatırımlara yönelik çok önemli bir tarifelendirme metodolojisini de karara bağladık" dedi.

        Yılmaz, özel sektör birleşme ve satın almaları içerisinde en büyük payı enerji sektörünün aldığını söyledi. Geçen yıl elektrik dağıtım, üretim ve doğalgaz dağıtım özeleştirmeleri sonucunda 12 milyar dolarlık özelleştirme işlemi gerçekleştiğini belirten Yılmaz, GSYH içerisinde son yıllarda en yüksek gelişmelerden birinin enerji sektöründe yaşandığını ifade etti.

        Özel sektör birleşme ve satın almaları içerisinde en büyük payı enerji sektörünün aldığına dikkat çeken Yılmaz, "Geçen yıl 12 milyar dolarlık özelleştirme işlemi gerçekleşti. Yine aynı dönemde bankacılık sektörünün verdiği proje finansmanı kredileri içinde, enerji sektörü önemli bir yer kapladı. Bankacılık sektörü, son 4-5 yıl içinde enerji sektörüne yaklaşık 10 milyar dolar finansman sağladı" diye konuştu.

        AKARYAKIT VE LPG DE BÜYÜDÜ

        Yılmaz, özelleştirmeler neticesinde bir önceki döneme göre dağıtım şebekesi yatırım bütçelerinin 3 kat arttığına vurgu yaparak, şunları söyledi: "Akaryakıt ve LPG sektörü ülkemizin ekonomik büyüme rakamının üstünde büyüdü. Sektörün pazar büyüklüğü 2012'de yaklaşık 100 milyar lira iken, bu rakam bugün yaklaşık 120 milyar lirayı aştı. Aynı kapsamda akaryakıt fiyatlarında son bir aylık süredeki düşüşün tüketiciye de olumlu etkileri oldu. Buradaki düşüşte 22 Mart'tan itibaren tavan fiyat uygulamasına başlamamız belirleyici olmuştur. Bugüne kadar geçen 20 gün içerisinde, tüketicilerimize, 210 milyon lira civarında bir katkı sağlamış bulunmaktayız. Uygulamamıza dair iki aylık sürenin sonunda tüketicilerimizin satın aldıkları akaryakıt için ceplerinden yaklaşık 600 milyon lira daha az para çıkacak. Tüm bu rakamların gösterdiği gibi gerek siyasi irade, gerek kamu idaresi, gerekse özel sektörümüz olarak son 12 yılda enerji sektörümüzün gelişmesi için yoğun bir çaba harcadık."

        Yılmaz, EPİAŞ'a ilişkin yol haritalarına dikkati çekerek, "TEİAŞ ve Borsa İstanbul tarafından esas sözleşme imzalanacak. Pay sahipliğine ilişkin özel sektöre çağrıda bulunulacak. Pay sahipliğine başvuranların listesi oluşturulacak. Yapılacak genel kurulda yenileri seçilinceye kadar, şirkette görev alacak ilk yönetim kurulu üyeleri belirlenecek. Ardından şirketin tescil işlemleri gerçekleştirilecek ve faaliyete başlamış olacaktır. Bu dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarının devreye alınmasına yönelik çalışmalarımızı da hızlandırdık. YEK belgeli güneş enerjisine dayalı, toplam kurulu gücü 600 megavat olacak üretim tesisleri için lisansı başvuruları 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında kurumumuz tarafından alındı" değerlendirmesinde bulundu.

        'SEKTÖR, EKONOMİDEN HIZLI'

        Toplam 7 bin 873 megavatlık 496 adet lisans başvurusu olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, teknik değerlendirme çalışmaları tamamlanan 258 adet projeyi kurumumuza iletti. Bu projeleri, incelemeler tamamlandıkça, bağlantı ve sistem kullanımı hakkındaki görüşlerin oluşturulması için TEİAŞ Genel Müdürlüğü'ne göndermeye başladık. Doğal gaz piyasasına yönelik olarak ise, ülkemizin doğal gaz tedariki ve fiyatlandırması açısından çok büyük önem arz eden doğal gaz depolarının kurulması için geçtiğimiz ay iki özel sektör şirketine lisans verdik" dedi.

        Irak ile enerji ticareti imkanlarını geliştirmeye de özel bir önem verdiklerini anlatan Yılmaz, "Bir Türk şirketi tarafından Irak'la 2003 yılından bu yana elektrik enerjisi ticareti yapılıyor. Yapılan elektrik enerjisi ticaretinin özellikle Kuzey Irak Bölgesinin elektrik ihtiyacının karşılanmasına büyük katkısı odu. Türkiye'den Irak'a yapılan enerji ticareti kapasite olarak 150 megavat civarında olup, bu miktar iletim hatlarının durumuna göre değişebiliyor. Yıllar içinde artan bir kapasite ile bugüne kadar Irak'a Türkiye üzerinden 9 milyar 380 milyon kilovat saat elektrik enerjisi ihraç edildi. Enerji sektörü çok enerjik. Gelişen Türkiye ekonomisinden daha da hızlı gelişen bir sektörümüz var. Bu gelişimi sürekli kılmak için her gün yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Piyasa tarafları ile düzenleme ve kararlara yönelik daha yakın, daha dinamik işbirliği içerisinde olacağız" dedi.

        SERBEST TÜKETİCİ LİMİTİ DÜŞTÜ

        Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır da Elektrik Piyasası Kanunu ile piyasada faaliyet gösterecek piyasa katılımcılarına lisans alma mecburiyeti getirildiğini belirterek, üretim, iletim, dağıtım, toptan satış, perakende satış ile otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisansı olarak lisans türlerinin belirlendiğini söyledi.

        Yıldır, 2005 yılı sonu itibarı ile özel sektör tarafından kurulan ve işletilen santrallerin kurulu gücüne değinerek, "Toplam kurulu güç içerisindeki oran yüzde 16,2 iken Şubat 2014 sonu itibarı ile özel sektör tarafından kurulup işletilen santrallerin kurulu gücü 31 bin 325 megavat olup, toplam kurulu güç içerisindeki oranı yüzde 48,6' ya çıktı. Mart 2014 itibarı ile piyasada faaliyet gösteren piyasa katılımcılarının sayısı 764'e ulaştı. Piyasada işlem gören enerjinin yüzde 36,3'ü piyasa ortamında oluşuyor. 2003 yılında 9 milyon kilovat saat olan serbest tüketici limiti 2014 itibarı ile 4 bin 500 kilovat saate indirildi ve enerjinin yüzde 36'sı serbest tüketici tarafından kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ