Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 09:01:14 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Türkiye ve Rusya yeni projeleri için hafta başında Ankara'da masaya oturacak - Enerji Haberleri

        Nükleer enerjiden doğalgaz ve petrole kadar birçok alanda geniş işbirliği yapan Türkiye ve Rusya önümüzdeki dönemde hayata geçirilebilecek yeni projeleri için hafta başında Ankara'da masaya oturacak. Yetkililer ve sektör temsilcileri, Rusya'nın yapımını planladığı Güney Akım hattından üçüncü nükleer santrale, Mavi Akım'ın kapasitesinin artırılmasından doğalgazda fiyat revizyonuna kadar birçok konunun taraflar arasında ele alınmasının beklendiğini belirtti. Türkiye'nin petrol ve doğalgazda en büyük tedarikçilerinden olan Rusya'nın enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev'in Pazartesi günü gerçekleştireceği Ankara ziyaretinde Enerji Bakanı Taner Yıldız ile bir araya gelmesi ve önemli konularda görüşmeler yapılmasının planlandığı belirtiliyor. Yıldız bugün AKP Genel Merkezi'ne girişte yaptığı açıklamada, Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım Gaz Hattı projesinin Türkiye kara parçasından geçme talebi olursa bunu değerlendireceklerini söyledi. Türkiye, söz konusu boru hattının yapımını gündeme getiren Güney Akım için kendi ekonomik münhasır alanından geçmesine yönelik Rusya'ya izni vermişti. Bir enerji analistinin verdiği bilgiye göre, Güney Akım'ın doğrudan Karadeniz'in altından geçerek Bulgaristan'a gitmesi yerine Trakya'dan Türkiye'nin kara parçasına çıkmasının görüşüldüğü ve böylece Rusya'nın doğrudan bir Avrupa Birliği ülkesine boru hattını bağlamaktan kaçınabileceğini belirtti. Analist, "Rusya böylece Türkiye'de tüketimin en fazla olduğu Marmara Bölgesi'ni de direkt olarak bir hatla besleyebilecek. Aslında daha önce Rusya Mavi Akım II'yi yapmak istiyordu. Rusların ne istediği biraz masada müzakereler sırasında ortaya çıkabilir" dedi. Konuya yakın kaynaklar, Mavi Akım II hattının yapılmasının da önümüzdeki dönemde ele alınabileceğini kaydettiler.

        UKRAYNA SORUNU

        Enerji yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım özerk bölgesini ilhak etmesinin ardından ortaya çıkan krizin Türkiye için de bir risk oluşturduğunu ve Türkiye'nin toplam gaz tedarikinin yüzde 12.5'inin Ukrayna'dan da geçen Batı Hattı'ndan geldiğini belirterek, Türkiye'nin gaz talebinin karşılanmasından sorun yaşanmaması için alınabilecek tedbirlerin gündeme geleceğini bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz günlerde AB liderlerine mektup göndererek Ukrayna krizi nedeniyle Batı Hattından gaz arzında sıkıntılar yaşanabileceğini bildirmişti. Üst düzey bir yetkili, "Batı Hattı'nda akışta sorun olursa neler yapılabileceği Rusya ile ele alınacak" dedi.

        MAVİ AKIM'DA KAPASİTE ARTIŞI

        Üst düzey bir enerji yetkilisi, Türkiye'nin Rusya'dan Karadeniz'in altından doğalgaz aldığı Mavi Akım'da kapasitenin yıllık 3.5 milyar metreküp artırılması için de Rusya ile görüşmeler yapıldığını ve bu kapsamda Rusya'nın Türkiye tarafında bulunan Durusu kompresör istasyonuna 20 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi. Böylece Mavi Akım Projesi'nin yıllık 16 milyar metreküp olan kapasitesinin 19.5 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Yetkililer, burada oluşacak olan 3.5 milyar metreküplük kapasitenin özel sektör eliyle kullanılması ve bu gazın Türk şirketler tarafından getirilerek iç piyasada satışı mümkün olacak. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, "Mavi Akım'da kapasitenin 3-3.5 milyar metreküp artırılması bir süredir görüşülüyor. Bunun için bazı yatırımların yapılması gerekiyor. Özel sektör eliyle bu ilave kapasitenin artırılması halinde özel sektör şirketleri bu kontratlarla ilgilenecektir. Biz de Aksa Grubu olarak ilgileniriz" dedi.

        FİYAT REVİZYONU

        Medvedev ile yapılacak görüşmede Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyatının aşağı çekilmesinin de ele alınacağını kaydeden bir yetkili, "Türkiye Rusya'nın en iyi müşterilerinden biri ve yıllardır karşılıklı güvene dayanan bir ilişki var. Burada Türkiye'nin aldığı gaz fiyatının bir miktar aşağı çekilmesi talebi Rus muhataplarımıza ileteceğiz" dedi. Yetkililer, Türkiye'nin ilk nükleer santralini 20 milyar dolarlık yatırımla Rusya'nın Mersin Akkuyu'ya yaptığının altını çizerek, önümüzdeki dönemde gündeme gelecek olan diğer nükleer santralin de ele alınmasının mümkün olduğunu belirttiler. Türkiye'nin ikinci nükleere santralini Japon-Fransız konsorsiyumu Sinop'a yapacak. Bir yetkili, "Rusya Türkiye'nin üçüncü nükleer santralini de yapmak istiyor ve Türkiye'deki enerji piyasasındaki yatırımlarını artırmak istiyor. Bu konu

        RUSYA İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİNE SAHİBİZ

        Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev'in Türkiye'ye geleceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Enerji Bakanı Taner Yıldız, ziyaretin ileriki günlerde gerçekleşebileceğini söyledi.Yıldız, söz konusu ziyarette Ukrayna'da yaşananların gerek AB ülkeleri gerekse de Türkiye'yi nasıl etkileyebileceğinin değerlendirileceğini dile getirerek, görüşmenin ağırlıklı olarak teknik düzeyde gerçekleşeceğini kaydetti.

        "Biz Ukrayna krizinin Türkiye ile Rusya ilişkilerini etkilemeyeceği kanaatindeyiz" diyen Yıldız, Rusya ile son derece stratejik bir işbirliğine sahip olduklarını bu yüzden de ilişkilerin etkilenmeyeceğini söyledi.

        Gazprom Yöneticisinin ziyaretinde Gazprom'un bölgeye ilişkin stratejinin de görüşüleceğini dile getiren Yıldız, Güney Akım Boru Hattı ile ilgili, şu bilgileri verdi:

        "Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır ekonomik sahasıyla alakalı geçiş izini daha önce verilmişti. Türkiye'nin kara parçasıyla ilgili de bir talep olursa bunu kendileriyle konuşuruz. Bugüne kadar bununla ilgili bir gündem maddesi oluşmadı. Bununla ilgili bir talebin oluşması konuşuluyor. Talep olursa tekrar değerlendireceğiz."önümüzdeki dönemde görüşmelerin ana gündem maddelerinden biri olacak" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ