Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kazak gazının ise bu yıl sonunda alınabileceğini söyledi. - Enerji Haberleri

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile fiyatta mutabakat sağlanması durumunda 2015 yılı sonunda 3 milyar metreküplük ek gazın özel sektör eliyle alınmaya başlanabileceğini, Kazak gazının ise bu yıl sonunda alınabileceğini söyledi.

        Yıldız, hafta başında Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile Ankara'da yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, "Rusya ile fiyat konusunda mutabakat sağlanırsa gelecek yıl sonunda 3 milyar metreküp gaz özel sektör eliyle gelebilir" dedi. Medvedev ile Pazartesi günü Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerde Türkiye'nin aldığı doğalgaz fiyatında indirim yapılmasının yanı sıra Mavi Akım Hattı'nda kapasitenin yıllık 3 milyar metreküp artırılması ele alındı. Yetkililer, Medvedev'in ziyareti sırasında Mavi Akım'ın kapasitesinin artırılması ve Türkiye tarafındaki Durusu Kompresör İstasyonu'na yapılacak 20 milyon dolarlık yatırımla ek 3 milyar metreküplük gazın Türkiye'ye getirilmesi için mutabakata varıldığını bildirdi. Bir yetkili, "İki taraf için de olumlu bir görüşme ve fiyat konusunda sorun çıkmazsa 3 milyar metreküp gaz Mavi Akım üzerinden Türkiye'ye gelebilir" dedi. Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi Rusya, Batı Hattı'nın yanı sıra Karadeniz'in altından Mavi Akım Hattı üzerinden de gaz alıyor.

        "BU YILIN SONUNDA TÜRKİYE'YE GELEBİLİR"

        Yetkililer, getirilecek ek gazın bir şirket tarafından temin edilmesi üzerinde durulmadığını ve özel sektör şirketlerinin tümüne bu sürecin açık olduğunu belirtti. Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve çeşitliliği çalışmaları kapsamında Kazakistan'dan doğalgaz alınması konusunda Yıldız, "Kazak gazına dair işlemler sürüyor; bu yıl sonunda gaz Türkiye'ye gelebilir" dedi.

        Gazprom'un Türkiye'de doğalgaz ithalatı yapan şirketi Bosphorus Gaz, Kazakistan'dan 10 yıl süreyle yıllık 750 milyon metreküp doğalgaz ithal etmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurmuştu. Bosphorus Gaz, halen Rusya'dan iki ayrı kontratla Batı Hattı'ndan toplam yıllık 2.5 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bir yetkili, Kazakistan'da gaz temin edilmesiyle Türkiye'nin arz çeşitliğinde önemli bir adım atmış olacağını belirterek, "İşlemlerin kısa sürede bitirilmesi bekleniyor. Kazak gazı yılın sonuna doğru Türkiye'ye ulaşacaktır" diye konuştu. Bosphorus Gaz daha önce de aynı şartlarla Kazakistan'dan gaz getirmek için lisans başvurusu yapmış, BOTAŞ'ın olumsuz görüş bildirmesinin ardından bu talep uygun bulunmamıştı.

        "ELEKTRİK İTHALATI FİYATLARA YANSIMAZ"

        Yıldız, kuraklık nedeniyle Türkiye'nin yaz aylarında İran, Bulgaristan ve Gürcistan'dan elektrik ithal edebileceğini ancak bunun toplam elektrik tüketiminin yüzde 3, en fazla yüzde 4'ü kadar olabileceğini belirterek, "Bu elektrik fiyatlarına yansımaz" dedi. Yıldız geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yeterli yağış olmaması nedeniyle bu yıl yaz döneminde elektrik ithal edilebileceğini söylemişti.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ