Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu - Enerji Haberleri

        20. Türkiye Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'na (ICCI) katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız Gazprom ile bir araya geldiklerini ve Türkiye ile Rusya arasında bir görüşmenin daha olmasına karar verdiklerini belirtti.

        Yıldız, toplantıda "Putin'in bir mektubu oldu. Bu mektuba Avrupa ülkelerinden değişik tepkiler geldi. Türkiye'nin tavrı ne olacak" şeklindeki sorusuna Yıldız, şu yanıtı verdi: "Sayın Putin'in başbakanımıza yazdığı mektup çerçevesinde bir kısım görüşmelerimiz oldu. Gazprom Başkan Yardımcısı sayın Medvedev ile bir araya geldik. Türkiye ile Rusya arasında müstakil bir görüşmenin daha iyi olacağı kanaatine vardık. Yani Rusya'nın Avrupa Birliği ülkeleriyle yapılacak görüşmelerinde ayrıca bir taraf olmak istemiyoruz. Çünkü Romanya, Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye gelecek hattın hem çıkışları hem gaz miktarları daha farklı. Biz Ukrayna'nın özellikle mali durumuyla alakalı bir görüşmede taraf olmak istemiyoruz. Türkiye'nin problemi daha farklı. Bu nedenle bizim sayın Medvedev ile yaptığımız toplantılar son derece olumlu geçti. Türkiye'nin arz güvenliği ile ilgili herhangi bir problem yaşamamasına dönük görüşmelerde bulunduk. Önümüzdeki ay St. Petersburg'da bir enerji toplantısını yapmak istiyoruz."

        "ELEKTRİK FİYATLARI ÜZERİNE SPEKÜLASYONLAR YAPILIYOR"

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile enerji ithalatı ile ilgili konuda farklı açıklamalar yaptıklarının hatırlatılması üzerine Yıldız, şöyle konuştu: "Türkiye'de su miktarları seviyesiyle enerjinin üretilmesi birbiriyle bağlantılı olsa da ayrı sonuçlar doğuran bir konudur. Türkiye'de kar ve yağmur yağışlarının önceki yıllara oranla daha düşük olduğundan bahsediyorum. Bunu herhangi bir krize dönüştürenlerin doğru yapmadıklarını düşünüyorum. Türkiye'de enerji üretimi, tüketimiyle alakalı ve kesintileriyle alakalı kriz söz konusu değildir. Biz HES'lerden elde edeceğimiz elektrik yerine olmadığı kadarını diğer kaynaklardan üretiriz. Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin ithalattaki payı yüzde 3'tür. Türkiye'nin elektrik ihracatı da var. Tamamını ithal ediyormuş gibi bir görüntünün enerji sektöründe elektrik üretimi yapanlara haksızlık olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de elektrik konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanması söz konusu değildir. Bunların elektrik fiyatlarına yansımasıyla ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bundan kaynaklanacak herhangi bir maliyet artışını Türkiye göğüsleyebilecek bir güce sahiptir. Dün sayın bakanımızla görüştüğümüzde de aynı şeyleri söylediğimizi görüyorum. Türkiye'de elektrik üretiminde HES'lerden aldığımız payın düşmemesi için uğraşıyoruz."

        Yıldız, "Elektrikte ithalat oranı yüzde 3, bunu büyük bir rakam gibi göstermelerini anlayamam. Elektrik ile ilgili kurulu gücümüz tüm zamanların rekorunu kırdı. İyi niyetli tencere tava çalan arkadaşlarım yerli kaynaklarla ilgili açıklamalarında daha dikkatli olmalı." dedi.

        "BİZ TÜRKİYE'Yİ ENERJİSİZ BIRAKMAYIZ"

        "Doğalgazda elektrik payının artacağı ve bunun ekstra zam olarak geleceği yönünde iddialar var. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz" sözleri üzerine Taner Yıldız, şunları söyledi: "Söylediğinizin birinci kısmı doğru, ikincisi yanlış. Eğer yağmur, kar az yağmış olursa bizim HES'lerden üreteceğimiz elektrik azalır, bunun yerine de başka kaynaklar ikame edilir. Nedir o kaynaklar; doğalgaz, yerli kömür ve ithal kömür gibi kaynaklardır bunlar. Biz Türkiye'yi enerjisiz bırakmayız ancak onu hangi kaynaktan üreteceğimiz önemli. O zaman diğer kaynakları da kullanma zorunluluğumuz doğar ki doğalgazın payı artar. Bizim yüzde 43'lere kadar indirdiğimiz doğalgaz payı yağış rejimlerinin düzenli olmamasından kaynaklanan sebeplerle daha da artar bu oran. Biz bunu temenni etmiyoruz. Özellikle 30 Mart seçimlerinden sonra her vesileyle herhangi bir problem oluşturulmasına karşıyız. Hamdolsun kaynaklarımız son derece müsait ve bu nedenle biz bir sıkıntı görmüyoruz."

        İthal elektriğin fiyatının ne olacağının henüz kestirilemediğini ancak vatandaşın elektrik faturasının kabaracağını savunan Sakarya, "Elektrik 'azlığının' bedeli Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinden siyasi nedenlerle faturalara yansıtılmasa bile kamu şirketlerinin görev zararları üzerinden biz yurttaşların ödeyeceği açıktır" ifadesini kullandı. Yıldız, nükleer güç santrallerine ortak alacaklarını belirterek, "Nükleer santrallerde yüzde 5-10-20 yerli ortak alacağız. Her iki santral için de bunu yapacağız. Kamunun bir miktar payı olabilir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ