Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Turcas Petrol İsrail doğalgazını Türkiye'ye getirebilmek için konsorsiyum kurmaya çalışıyor - Enerji Haberleri

        Turcas Petrol CEO'su Batu Aksoy, İsrail doğalgazını Türkiye'ye getirebilmek için öncelikle alıcı tarafta bir konsorsiyum kurmaya çalıştıklarını ve ilgili firmalara kapılarının açık olduğunu söyledi.

        Turcas Petrol'ün Genel Kurulu sonrasında konuşan Aksoy, "Enerjisa ile birlikte alıcı konsorsiyumu oluşturma fikrini ortaya attık. Türkiye'de enerji santralleri olan firmaların bu gazı temin etmesi sürdürülebilirlik açısından önemli. İsrail gazı ile ilgilenen diğer firmalara da kapımız kapalı değil. Onlarla da bir araya gelebiliriz" dedi. Doğu Akdeniz'de İsrail'e ait Leviathan sahasındaki doğalgazın güçlü bir konsorsiyum tarafından satın alınabilmesi amacıyla Enerjisa Doğalgaz ile işbirliği yapma kararı alan Turcas Gaz, bu çerçevede üretici şirketlerle görüşmeye ve bağlayıcı olmayan müzakerelere başladığını nisan ayında açıklamıştı" dedi.

        İsrail'in 135 km açığında 2010 yılında keşfedilen Leviathan sahasında 540 milyar metreküp gaz olduğu tahmin edildiğini belirten Aksoy, "Akdeniz'de İsrail ve Kıbrıs açıklarında bulunan gazın Türkiye'ye iletilmesi ile ilgili olarak Turcas Petrol ve Enerjisa'nın yanı sıra Zorlu Grubu, Enka ve Çalık gruplarının ilgilendikleri belirtiliyor. Alıcı ve satıcı tarafların oluşmasının, gazın fiyatının ortaya çıkmasının ve gazın nasıl iletileceği ile ilgili konulara da ışık tutacağını belirten Aksoy, "Öncelikle gazın fiyatının ve nasıl iletileceğinin ortaya çıkması gerekiyor. Bunun üzerine diğer projeleri ve nasıl finanse edilebileceklerini bankalarla konuşabiliriz" diye konuştu.

        İSRAİLLİLER BORU HATTINDA OLMAZA PROJE ÖLMEZ

        Projeksiyonlara göre 500 kilometrelik boru hattının alıcılar tarafından yapılacağını belirten Aksoy, "Burada üreticiler boru hattı projesinin içinde olmak istemiyor. İsrailliler boru hattının içinde yatırımcı olarak bulunsalar daha iyi olur. Ama olmazlarsa da bu projeyi öldürmez. Belki finansmanı biraz daha zor olabilir" dedi. Boru hattının yaklaşık 2 milyar dolara mal olabileceğini belirten Aksoy, "Burada alıcı şirketlerin rol alacağı konsorsiyum rol alabilir, hatta içinde altyapı firmaları da yer alabilir. Başka yerlerde bunun örnekleri de var" dedi.

        İsrail'in, kendi münhasır ekonomik sahasında bulunan gazın yüzde 60'lık bölümünü ihraç etmeyi planlıyor. Bu da yıllık 15 milyar metreküplük gazın ihraç edilebilmesine olanak sağlıyor. Bu gazın 7-10 milyar metreküplük bölümünün ise Türkiye'ye gelebileceği belirtiliyor. Turcas Petrol'ün Denizli'de yüzde 30 ortak olduğu doğalgaz santralindeki gaz ihtiyacının yıllık 1 milyar metreküp civarında olduğunu belirten Aksoy, "Bizim öncelikli hedefimiz bu santralin gaz ihtiyacını karşılamak. Daha sonra gaz ticareti konusunu da düşünebiliriz" diye konuştu.

        RAFİNERİDE ÖZKAYNAK ARTINCA SATIŞ KARARI ALDI

        SOCAR'ın İzmir'de kuracağı STAR Rafinerisi'ndeki yüzde 18.5 ortaklıklarını bitirmek üzere olduklarını da hatırlatan Aksoy, "Burada yatırım sürecindeki özkaynak miktarları bizim en başta koymayı planladığımız miktarların çok üzerine çıktı. Başta bizim koyacağımız özkaynak 200-250 milyon dolarken bugün 400-450 milyon dolar seviyesine çıktı. Bizim de bu özkaynak için farklı bir finansman yöntemine gitmemiz gerekiyordu. Biz de borçluluk oranına dikkat eden halka açık bir şirketiz, bu nedenle rafineri projesindeki hissemizi satıyoruz" dedi. Bugüne kadar rafineri için 60 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını da belirten Aksoy, "Bu hisse satış sürecinde öncelikli hedefimiz bu yatırımı geri almak. Birkaç hafta içinde bu süreç tamamlanır" dedi.

        BANKAYI BÜYÜTMEK İSTEDİK

        Aksoy, Aksoy Holding olarak satın aldıkları yatırım bankası olan TAİB Bank'ın Azerbaycanlı Pasha Bank'a yüzde 80 hissesini satış sürecinde olduklarını belirterek, "Bu bankanın çoğunluk hisselerini satarak büyütmek istedik. Bu banka bir yatırımı bankası ve ticari krediler verebiliyor" dedi. Devrin gerçekleşmesi halinde Pasha Bank, yüzde 80 hissesi için bankaya 80 milyon TL sermaye koyacak. Aksoy Holding 20 milyon TL sermaye koymuştu.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ