Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Enerji Bakanı Taner Yıldız Enerji Verimliliği teşvikleriyle ilgili konuştu, enerji verimliliği, taner yıldız - Enerji Haberleri

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ankara'da Enerji Verimliliği teşvikleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

        Yıldız, sanayide, konutlarda, kamuda, sokak aydınlatmaları ve tüm alanlarda ölçülebilen değerlerle ilgili 2023 yılına kadar sağlanacak tasarruf oranlarını açıkladı. Yıldız, enerji verimliğinin önümüzdeki 10 yıl ekonomiye 65 milyar TL getirisi olacağını söyledi.

        İŞTE BAKAN YILDIZ'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR...

        Bakan Yıldız "Kamu binalarında enerji verimliliğiyle ilgili ödenekleri arttıracağız. Tasarruf yatırımlarıyla genel aydınlatma giderlerinde 800 milyon TL düşüş yaşıyoruz. Türkiye'nin enerji arzıyla ilgili herhangi bir sorun yok. Enerji verimliliği gelecek 10 yılda ekonomiye 65 milyar TL katkı sağlayacak" dedi.

        GENEL AYDINLATMADA LED'Lİ TASARRUF

        Yıldız, genel aydınlatmada enerji verimliliğini sağlamak üzere de, LED teknolojisinin sağladığı avantajlardan yararlanmak amacıyla mevcut aydınlatma sistemlerinin bu teknoloji ile yenilenmesine karar verildiğini belirtti.

        Yıldız, şunları aktardı: "LED dönüşüm projesi, belirlediğimiz stratejiler doğrultusunda bir önceliklendirmeye göre başlanacak ve önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde tamamlanmış olacaktır. Bu konudaki mevzuat çalışmalarının tamamlanmış olduğunu da belirtmek isterim. Ülkemizde toplam 6 milyon adet armatür var. Sadece armatürlerin değişimi için yaklaşık 3 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yıl sokak aydınlatmaları için devletin kasasından 1.2 milyar lira para çıkacak. Bu çalışmalarımızdan sonra bu paranın yarı yarıya düşeceğini hesaplıyoruz. Yani 600 milyon TL tasarruf edilecek. Yapılacak yatırım kendisini 3.5-4 yılda amorti edecek."

        Yıldız, şu ana kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 150 kamu binasının enerji verimliliği etüdü yapıldığına dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Bu etütlerin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl bütçeye 4 milyon TL ödenek aktarılmıştır. Enerji verimliliği etütlerinin daha hızlı şekilde yapılması ve uygulamasının gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar Kamu bütçesi ile devam etmekle birlikte süreci hızlandırmak adına alternatif bir yöntem olarak özel sektör eliyle etütlerin yapılması sağlanacaktır. Enerji Performans Sözleşmesi uygulamalarının önünü açmak için yapılan yasal düzenlemeler Bakanlığımız, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı tarafından tamamlanmış olup Bakanlar Kurulu imzasındadır."

        ÜÇÜNCÜ TANKER YOLDA!

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Ceyhan'a gelen petrolün ihracında üçüncü tanker için 22 Haziran'da yükleme yapmak üzere bir program yapıldığını söyledi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak'ta önce Musul'u alması ve ardından bölgede ilerlemesi hem ülkenin istikrarı hem de petrol ihracatı konusunda endişelere neden olmuştu. Enerji verimliliği ile ilgili toplantıda gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Yıldız, "(Kuzey Irak petrolünde) Üçüncü tanker için alıcı ülkenin kim olacağı konularına biz çok fazla girmiyoruz" dedi. Kuzey Irak'ın Ceyhan'da depolanan petrolü iki tankerle dünya pazarlarına ulaştırılmıştı.

        Yıldız, 3. tankerin müşterisinin sorulması üzerine, ihaleyi, satışı ve gerekli işlemleri yapanın Irak olduğunu, satışın hangi ülkeye yapıldığı, sevkiyatın yerine ulaşıp ulaşmadığı konularıyla ilgilenmediklerini söyledi. Bakan Yıldız, Musul'da petrol arama faaliyetlerine katılan TPAO personelinin tahliyesinin söz konusu olup olmadığı sorusuna, "Şu anda TPAO çalışanlarının önemli bir kesimi ki miktarları çok fazla değil, çalışmalarına bulundukları yerlerde devam ediyorlar. Riskleri, tehlikeleri sürekli takip ediyoruz. Tehlikeli ve riskli bölgeler var ancak riskli bölgelerde TPAO çalışanımız bulunmamaktadır" diye karşılık verdi.

        IRAK'TAKİ TPAO ÇALIŞANLARI

        Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen petrol konusunda, "Yaklaşık 100-120 bin varillik sevkiyat devam ediyor. Şu anda yol haritasında herhangi bir değişiklik söz konusu değil ama Irak'ta bütün gelişmeleri sıcağı sıcağına takip ediyoruz" dedi.

        Irak'ta çalışan TPAO personelinin bu ülkeden tahliye edilip edilmeyeceği ile ilgili bir soruya Yıldız, "Musul ve Basra'da TPAO çalışanları var ancak riskli bölgelerde bulunmuyorlar" dedi.

        Irak'taki IŞİD varlığının boru hatlarının güvenliği için tehdit oluşturup oluşturmadığı sorusu üzerine Yıldız, Irak stabil hale gelinceye kadar her türlü riski içinde barındırdığını söyledi. Önümüzdeki günlerde ne tür gelişmeler olacağına ilişkin çok öngörülebilir durum olmadığına işaret eden Yıldız, petrol akışının ileride kesilip kesilmeyeceğini söylemenin kolay olmadığını dile getirdi. Irak'taki gelişmelerin petrol fiyatlarını etkilediğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Dünyadaki gerek bölgesel gerekse bir kısım ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların en fazla etkilediği sektörlerden birisi enerji sektörü. Ham petrol fiyatlarının arttığını görüyoruz. Ham petrol fiyatlarının artması Türkiye'nin maliyetlerinin arttığı anlamına geliyor. Bunlar stabil hale gelinceye kadar bunu tüketicimize, sanayicimize, konutlara yansıtmamaya gayret ediyoruz. Ham petrol ve buna bağlı olarak doğalgazın maliyetlerinin artacağı çok net bir şekilde ortada. Bunu kendi içimizde eritebileceğimiz, maliyetlerini dengeleyebileceğimiz bir yapı için arkadaşlarımız çalışıyorlar."

        UZANLAR AÇIKLAMASI

        Uzanlar'ın Türkiye aleyhine Stockholm'de yaptıkları tazminat başvurusuna ilişkin soru üzerine Yıldız, Uzanlar'ın açtığı 4 büyük tahkim davasını Türkiye'nin kazandığını anımsattı. Stockholm'deki konunun davanın kazanılıp kazanılmamasıyla değil, davanın kabul edilip edilmemesiyle ilgili olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

        "Konu, Cem Uzan'ın yaptığı müracaatla beraber, Türkiye aleyhine açılan 2,5 milyar avroluk davanın kabul görüp görmeyeceğiyle alakalıydı. Bu dava kabul gördü. Bundan sonra dava görüşülmeye başlanacak demektir. Tahkim heyetinin objektivitesine, güvenilirliğine inancımız tamdır. Haklı olduğumuz konuda savunmamıza, tecrübeli kadromuzla beraber devam edeceğiz. Davanın görülme talebi 12 Haziran'da kabul edildi. Şu ana kadar ülkemiz lehine, haklı olduğumuz bir davada çalışıyor ve uğraşıyoruz. Haksız yere ne bir şahsın ne de bir hükmü şahsiyetin haklarının alınmasına taraf değiliz. 232 milyar dolar gibi, 12 yıl önce hükümetlerimizin iş başına geldiğindeki Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasılası kadar bir miktar talep ediliyor bizden. Buna karşı hukuki mücadelemiz devam edecek. Tecrübeli bir hukuk bürosu ve kadroyla çalışıyoruz"

        'ENERJİ TAKIMI OLUŞTURUYORUZ'

        Yıldız, enerji verimliliği kültürünü oluşturmak için şu ana kadar; 'Enerji Hanım', 'Enerji Çocuk', 'Sanayide Enerji Verimliliği' uygulamalarını hayata geçirdiklerini hatırlatarak, şimdi de 27 Haziran'da İstanbul'da yapacakları bir lansman ile 'Ulaştırmada Enerji Verimliliği' kampanyasını başlatacaklarını, bu dört ayaklı yapıya da 'Enerji Takımı' adını verdiklerini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ