Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Hükümet, devlet binalarında enerji tasarrufu için yeni bir modele geçiyor - Enerji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / ANKARA

        Hükümet, devletin kontrolündeki binalarda tek kuruş harcamadan enerjide tasarruf etmek için yeni bir modele geçiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu amaçla ABD ve Almanya'da uygulanan modeli Türkiye'ye taşıyacak. Buna göre tüm kamu binalarının enerji tasarrufuna yönelik işleri, özel sektöre verilecek. Özel sektör, yüzde 25 enerji tasarrufu sağlarsa, binanın yıllık enerji giderlerinden sağlanan ve bu tasarrufa denk düşen tutar, şirketin kasasına girecek. Bu yolla hem özel sektörün hem de hem devletin kazanması hedefleniyor.

        KAMUDAN PARA ÇIKMAYACAK

        nerji Bakanlığı, dünyaca sıklıkla uygulanan Enerji Performans Sözleşmesi modelini Türkiye'ye getirecek. Bu modelle, kamudaki enerji verimliliği çalışmalarını, kamu bütçesinden para çıkmadan özel sektör yürütecek. Buna ilişkin yasal düzenleme; Enerji, Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları'nın ortak çalışmasıyla tamamlanarak Bakanlar Kurulu'nda imzaya sunuldu.

        YÜZDE 25 TASARRUF SAĞLARSA DOĞRUDAN KASASINA GİRECEK

        Bu modele göre, özel sektör şirketleri, tüm kamu binaları için bir enerji verimliliği programı uygulayacak. Her bir kamu binası için hedef yüzde 25 oranında enerji tasarrufu. Özel sektör, yüzde 25 enerji tasarrufu sağlarsa, binanın yıllık enerji giderlerinden sağlanan ve bu tasarrufa denk düşün tutar, şirketin kasasına girecek.

        TASARRUF İÇİN GEREKLİ YATIRIMI ŞİRKETLER YAPACAK

        Bu amaçla şirketler, kamu binalarını ayrıntılı tasarruf incelemesinden geçirecek. Aydınlatma, yalıtım ve ısıtma sistemlerinin yanı sıra asansörler, kazanlar, kapı ve pencereler tek tek incelenecek. Binalara yenilenebilir enerji uygulamaları getirilecek. Bu şekilde yüzde 25'lik tasarruf oranına ulaşılacak. Bir kamu binasının bu çerçevede rehabilite edilmesinin 1-2 yılı bulması beklenirken, sonraki yıllarda elde edilen tasarruf farkı da özel sektörün hanesine yazılacak. Binalarda enerji tasarrufu adına yapılan her türlü yatırımı özel sektör karşılayacak. Yetkililer, kamuda yeni yapılmış binalarda yüzde 25 tasarruf elde etmenin zor olacağına dikkat çekerek, uygulamanın daha çok eski binalar için geçerli olacağını aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ