Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Irak anayasa mahkemesinden kürt petrolünün sevkiyatına onay, Türkiye, Irak petrolü, Irak anayasa mahekemesi, kürt petrolü, ceyhan - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT GAZETE

        Kerkük’te üretilen petrolün Kürt bölgesinde inşa edilen Khurmala-Fish Khabur boru hattı üzerinden Ceyhan’a pompalanması bekleniyor.

        Kuzey Irak’ta petrol kartları yeniden dağıtılıyor. Bölgede etkinliği olan iş çevrelerinden alınan bilgiye göre Kerkük petrolünün yeni istikameti, Kürdistan Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki bölge olacak. Kaynaklar, transfer için uygun bir boru alt yapısının bulunduğunu söyledi. Kerkük petrolü daha sonra Türkiye ile Kürt bölgesi arasında inşa edilen ve bir süredir Taq-Taq sahasında üretilen petrolü de taşıyan hattan, önce Khurmala-Fish Khabur’a (Türkiye ile Irak sınırında) oradan da Ceyhan’a pompalanacak.

        IRAK ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN ONAY

        Öte yandan Irak Anayasa Mahkemesi Kürtlerin petrol sevkıyatına onay verdi. Yapılan yazılı açıklamaya göre Irak Anayasa Mahkemesi Erbil'in Türkiye'ye gönderdiği petrol sevkıyatına yasalara uygun buldu. Kaynaklar, halen Kürt bölgesinden günlük 100-120 bin varil dolayında ham petrolün Ceyhan’a basıldığını anımsatarak, “Bu miktar hemen 250 bin varile çıkarılabilir. 400 bin varil için biraz beklenmesi gerekebilir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ