Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Kuzey Irak petrolününün Ceyhan limanından ihraç edilecek beşinci kargosu bugün öğleden sonra yüklenmeye başlandı - Enerji Haberleri

        Bağdattaki Merkezi hükümetin itirazlarının ardından ürettiği petrolün ihracını gerçekleştirmekte zorluk çeken Kuzey Irak'ın, Ceyhan limanından beşinci kargosu bugün öğleden sonra yüklenmeye başlandı.

        Reuters'a bilgi veren enerji sektörü kaynakları, 1 milyon varillik tankerin yarın öğleden sonra limandan ayrılacağını bildirdi. Bir yetkili, "Yüklemeye dair program çok hızlı gerçekleşti. Türkiye sadece ihracat için BOTAŞ kanalıyla yüklemeyi gerçekleştiriyor. Bu petrolün kime satılacağı konusunda bilgi sahibi değiliz" dedi. Başka bir kaynak da, kargonun 1 milyon varil olduğunu bildirdi.

        KARGOLAR BEKLİYOR

        Kuzey Irak'ı Bağdat'tan bağımsız olarak ham petrol ihraç ettiği boru hattından akış Ceyhan terminalindeki depoların dolması nedeniyle bir hafta önce durdu. Kuzey Irak'taki özerk Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG), merkezi Irak hükümetinin engellemesi nedeniyle bir aydan bu yana Ceyhan limanından dünya piyasalarında satmak için petrol yüklü tanker çıkaramıyor. Daha önce Ceyhan'dan yüklediği Kuzey Irak petrolünü taşıyan United Leadership adlı tanker iki aya yakın süredir Fas açıklarında bekliyor. Asya'ya giden United Emblem adlı bir başka tanker de taşıdığı Kürt petrolüyle Malezya açıklarında bekliyor.

        SÜRECE ABD DE DAHİL OLDU

        KRG ile Bağdat arasında petrol satış yetkisi konusunda süren yasal ve diplomatik tartışmaya ABD de dahil oldu. Irak'tan her türlü petrol satışında yetkinin kendisinde olduğunu savunan Bağdat hükümeti, ABD'nin Texas eyaletindeki Galveston limanı açıklarında demirleyen bir tankerdeki Kuzey Irak petrolüne mahkemece el konulması için girişimde bulundu. Ancak mahkeme Kuzey Irak petrolü taşıyan tankerin ABD kıyılarından açıkta olduğu, dolayısıyla yetki alanına girmediği yolunda karar aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ