Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Kaçak jet yakıtı için uçak kiralandığı ortaya çıktı - Enerji Haberleri

        Son dönemde otobüslerde yaşanan yangınlarda kaçak 10 numara yağın yanı sıra ÖTV'den muaf olan kaçak jet yakıtı da çıktı. Art arda gelen otobüs yangınlarının altından, kaçak 10 numara yağın ardından kaçak jet yakıtı çıktı.

        Uzmanlar, yangınlara neden olan kaçak jet yakıtı ile ilgili çarpıcı bilgilere ulaştı. EPDK denetimlerinde, birçok şirketin sahte özel uçaklar kiralayarak jet yakıt satışını kılıfına uydurdukları ortaya çıktı. Denetim birimleri alarma geçerken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin de yardımıyla uçakların aldıkları akaryakıt denetlenmeye başlandı. Vatan'ın haberine göre; Enerji Piyasası Denetim Kurumu (EPDK), 10 numara yağdan sonra jet yakıtında kaçak iddialarının yoğunlaşması üzerine TÜPRAŞ'tan jet yakıtı alan firmaları mercek altına aldı. Lisanslı şirketlerden jet yakıtı satışları hakkında bilgi isteyen EPDK, müşteri ve miktar konusunda tutarlı bilgi veremeyen firmaların dağıtım lisanslarını iptal etti.

        ÖTV ORANI SIFIR

        EPDK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, jet yakıt satışlarında pratikte ÖTV uygulanmıyor. Şirketler TÜPRAŞ'tan ürünleri satın aldığında ÖTV ödemiyorlar. Daha sonra da aldıkları jet yakıtların uçaklara satış faturalarını EPDK, TÜPRAŞ ve Maliye Bakanlığı'na ibraz ederek ÖTV yükümlülüğünden kurtuluyorlar. Şu anda sadece benzindeki ÖTV 2.17 TL. Ancak kaçak jet yakıtında ÖTV yok. KDV ile 2.95 TL'lik bir vergiden muaf hale geliyorlar.

        UÇAKLARA GÖZALTI

        EPDK'nın denetimleri ve gelen şikayetler üzerine bir çok şirketin sahte özel uçaklar kiralayarak, bu uçaklara sahte fatura kestikleri, bu uçaklara satıldığını gösterdikleri akaryakıtı benzin olarak iç piyasada sattıkları tespit edildi. EPDK, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birlikte etkin denetim sistemine geçti. Yeni düzenleme ile tüm uçuşların kaydı ve aldıkları akaryakıt denetlenmeye başlandı.

        ‘200 MİLYON TL ZARAR VAR’

        Yetkililer, kaçak jet yakıtının vergi kaçakçılığı boyutuna da dikkat çekerek şunları ifade etti: "Bugüne kadarki denetimlerimizde 2010-2014 arasında 19 şirketin jet yakıt lisansını bu şekilde sahte faturalar ve kaçakçılık yaptıkları gerekçesiyle lisanslarını iptal ettik. Bu şirketlerin sattıkları toplam jet yakıtı miktarı ise yaklaşık 450 bin ton. Yani satılan yakıtın bugünkü piyasa miktarından değeri 2.2 milyar TL. Yıllık 200 milyon TL'lik bir vergi kaybı olduğunu düşünüyoruz."

        YANGIN ŞÜPHELİSİ

        EPDK uzmanları, son dönemde akaryakıta bağlı otobüste çıkan yangınlarda da bu jet yakıtın etkisi olduğunu savunuyor. Jet yakıtının 10 numara yağdan da ucuz olması, araçlarda kaçak kullanım şüphesini de artırdı. Jet yakıttaki yüksek kükürt oranı da araç yangınlarında jet yakıtının rolü konusunda ciddi şüphelere neden oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ