Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik EPDK, enerji lisansları, boydak ailesi, rona yırcalı, yasak - Enerji Haberleri

        Geçen yıl TBMM’den geçerek yasalaşan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu geçici 9. Madde'de elektrik üretim lisansı alan şirketlere gerekli izinleri alarak EPDK’ya sunması ve yatırımlara başlanması için 6 aylık süre verildi. 2 Mayıs 2014’te dolan sürenin ardından kurum gerçekleştirdiği toplantıda projeleri tek tek ele almaya başladı. Bu kapsamda ilk etapta gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen 8 projenin lisansı iptal edilirken şirketlerin yaklaşık 28 milyon TL’Lik teminatları irat olarak kaydedildi.

        EN BÜYÜK CEZA BOYDAK’IN

        102 megavat büyüklüğe sahip olacak “Sibelres Projesi”nde gerekli belgeleri EPDK’ya sunmayan ve bugüne kadar projede sadece yüzde 0,4 oranında gerçekleştirmeye ulaşan Boydak Ailesi'ne ait “Sibelres Elektrik Üretim Şirketi”nin lisansı iptal edildi.

        YATIRIM YAPMASI YASAK

        Akşam'ın haberine göre bu kapsamda Boydak ailesinin 10,6 milyon TL’lik teminatına el konuldu. Boydak Holding, Boydak Enerji, Mustafa Boydak ve ailenin en köklü şirketi İstikbal Mobilya’ya enerji sektörüne 3 yıllık giriş yasağı getirildi. Bir diğer yasak alan isim ise Rona Yırcalı oldu. Yırcalı’nın, Polatbey Enerji Üretim A.Ş şirketiyle Ayvalık-1 Projesiyle 9 megavatlık rüzgar enerjisi santrali sahibi olduğu projede sadece yüzde 5 gerçekleştirmeye ulaştığı ve gerekli evrakları kuruma sunmadığı gerekçesiyle lisansı iptal edildi. Yırcalı'nın da toplam 1 milyon 80 bin liralık teminatı irat kaydedildi. Rona Yırcalı, Sinan Yırcalı ve gruba ait Karesi Enerji şirketinin de bu kapsamda 3 yıl boyunca sektörde faaliyet göstermesi yasaklandı.

        28 milyon teminat Hazine’ye devretti

        EPDK aldığı bu kararlar kapsamında toplam 90 megavat büyüklüğündeki Cerit Res, 36 megavat büyüklüğündeki Eber RES, Elmas RES, Gaziemir Res, Ayvalık-1 RES, 102 megavat güce sahip Sibelres RES, Karatepe Biyogaz projeleriyle birlikte toplam yaklaşık 285 megavatlık proje lisansını iptal ettiğini duyurdu. Bu şirketlerin projelerinden gelen yaklaşık 28 milyon liralık teminat da irat kaydedildi.

        Sadece gerçek yatırımcı kalacak

        EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji sektöründe yatırımların önünü açmak istediklerini ve bu kapsamda kamudan lisans alarak lisansların üzerine yatan çantacılara göz açtırmayacaklarını vurguladı. Projeleri ele almaya devam edeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Çalışmalarımız kesintisiz olarak devam edecek. Gerçekten yatırım yapmak isteyenler bu sektörde kalacak” değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ