Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji TPAO Şahdeniz kredi anlaşması imza töreninde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Şahdeniz'de BP'den sonra en büyük hissedar TPAO oldu" dedi. - Enerji Haberleri

        TPAO Şahdeniz kredi anlaşması imza töreninde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Şahdeniz'de BP'den sonra en büyük hissedar TPAO oldu" dedi.

        Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Şahdeniz Projesi'nde yüzde 10'luk hisse artışının finansmanında Vakıfbank ve Türkiye İş Bankası ile 1 milyar dolarlık kredi anlaşması yapılması dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında tören düzenlendi. Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, ülkenin geleceği için son derece hayırlı bir işe imza atıldığını söyledi.

        Türkiye'nin ham petrol ve doğalgaz tedarikinde artan ihtiyacını olabildiğince yerli kaynaklardan karşılamak amacıyla bu tür çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yıldız, "Bu atacağımız imza bir yerli kaynakla alakalı atılacak imzadır. Bunun yurt içinde veya dışında olması bu gerçeği değiştirmiyor" diye konuştu.

        Şahdeniz Projesi'nde 468 kilometrekarelik bir alanı ruhsatını, hisseleri oranında 50 yıllığına aldıklarını ifade eden Yıldız, TPAO'nun BP'den sonra projenin ikinci büyük hissedarı olduğunu belirtti. Yıldız, TPAO'nun, bir Türk şirketi olarak uluslararası arenada en büyük yatırımcı olduğuna dikkati çekti.

        "265 MİLYON DOLAR KÂR ETTİK"

        Türkiye'nin TANAP'taki hissesini yüzde 20'den yüzde 30'a, Şahdeniz'deki hissesini de yüzde 9'dan yüzde 19'a çıkarttığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

        "Bu şu demek; hali hazırda geçen yıl 265 milyon dolar kar etmişiz bu projelerden. Bu yıl ve önümüzdeki yıl bunun 2 katını yapmayı düşünüyoruz. 3 yıl ödemesiz, 7 yıl içerisinde 1 miyar dolar ödeyeceğiz artılarıyla beraber. Bunu rahat yapabiliyoruz. Elimizdeki projelerle hazine garantisine ihtiyaç hissetmeksizin, projenin kendisinin garanti olduğu bir yapıyla ilerliyoruz.

        Bu hisseleri almaya karar verdikten 2 gün sonra bize 150 milyon dolar kar teklif ettiler. '1,6 milyar dolara satar mısınız' dediler. Hayır dedik. 2 hafta sonra 2 milyar dolar verdi bir başka şirket. 7 yılda ödeyeceğimiz bir kısım nemaların karşılığını biz 1 hafta içinde tedarik ettik. Maksat petrolün kendisine sahip olmaktır. Paraya bir çok sektörde sahip olunabilir ama petrolün kendisine sahip olmak daha farklı birşey."

        Yıldız, Türkiye'nin, Şahdeniz Projesi'ndeki hisse artışıyla günlük çıkartılacak 120 bin varillik petrolün yüzde 19'una sahip olacağını belirtti. Birçok ülkenin konsorsiyumunda gerçekleştirilen proje için 4 yılda 45 milyar dolar para harcanacağına dikkati çeken Yıldız, yaptıkları çalışmanın Türkiye'nin enerji kaynakları sahipli açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

        Türkiye'de yaklaşık bin 100 kuyudan çıkartılan petrolün hemen hemen tamamına yakınını, yurt dışından alınan operasyonlarla dengelediklerini dile getiren Yıldız, "Yurt içinden çıkartılan petrol miktarıyla yurt dışından çıkartılan hemen hemen eşit. Şimdi bunu artıracağız. Irak ve Kuzey Irak'ın stabil hale gelmesiyle bu miktarın 4,5 katına kadar çıkacağını öngörüyoruz" dedi.

        "BİZDEN PARA İSTEMİYORSUN DEĞİL Mİ?"

        Finansmanın yaklaşık 500 milyon dolarlık eşit paylarla Türkiye İş Bankası, Vakıfbank ve TPAO'nun öz kaynağıyla sağlandığını dile getiren Yıldız, "Sayın Babacan'la bunları konuşurken, 'bizden para istemiyorsun değil mi' dedi. 'Şimdiye kadar istemedik, bundan sonra da istemeden projelerimizi gerçekleştiririz dedik. Buralardan elde ettiğimiz karlarla geri ödemeleri yapacağız" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ