Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Benzincilere tavandan talimat! - Enerji Haberleri

        OLCAY AYDİLEK / HT GAZETE

        EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz akaryakıt dağıtım şirketlerinin kâr marjlarını 45 kuruşa kadar yükselttiğini ifade ederek “40 kuruşa indirmezlerse yine gereken önlemi alacağız. Biz uyarımızı yaptık" dedi.

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Mustafa Yılmaz, hafta içinde akaryakıt dağıtım şirketlerini bir kez daha paylar konusunda uyardıklarını belirterek, “Bir düzenlemeye (indirime) gitmezlerse yine gerekeni yaparız” dedi.

        Başkan Yılmaz, Ankara’da bir araya geldiği gazetecilere yaptığı açıklamada, akaryakıt sektöründe (dağıtıcı ve bayi) payların çok yüksek seviyelere çıkması üzerine mart ayında ‘tavan fiyat’ kararı aldıklarını anımsattı. Yılmaz, sektörü hafta içinde paylar konusunda bir kez daha uyardıklarını söyledi.

        Sektörde fiyatları ve kâr paylarını anlık takip etmeye devam ettiklerini belirten Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz hafta şirketlerin paylarını tekrar 45 kuruş bandına çıkardıklarını gördük. Bu konuda sektöre ikazlarımızı yaptık. Sektörün marjlarını 40 kuruş gibi makul seviyelere indirmesini talep ediyoruz. Bir düzenlemeye gitmezlerse yine gerekeni yaparız” dedi.

        YILMAZ: ÇANTACILARA SEKTÖRDE YER YOK

        Geçen yıl yasalaşan ‘Elektrik Piyasası Kanunu’nda, elektrik üretim lisansı alan şirketlere, yatırım için gerekli izinleri alarak EPDK’ya sunması ve yatırıma başlamaları için 6 aylık süre verildi. Süre, 2 Mayıs’ta doldu.

        EPDK, bu kapsamda yer alan projeleri tek tek değerlendirmeye başladı. Bu çerçevede ilk etapta yatırım için yükümlülüklerini yerine getirmeyen 30 dolayında projenin lisansı iptal edildi. Yılmaz, enerji sektöründe yatırımların önünü açmak istediklerini ve bu kapsamda EPDK’dan aldıkları lisansın üzerine yatan ‘çantacılara’ göz açtırmayacaklarını vurguladı. Projeleri ele almaya devam edeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Çalışma-larımız kesintisiz olarak devam edecek. Gerçekten yatırım yapmak isteyenler bu sektörde kalacak” dedi.

        45 MİLYON KALDI 8 LISANS İPTAL EDİLDİ

        Kurul, yükümlülüklerini yerine getirmeyen 8 şirketin lisansını iptal etmişti. Bu iptallerle EPDK’nın 2 Mayıs kapsamında iptal ettiği proje sayısı 30’u buldu. Tüm iptallerle yakılan teminat miktarı 45 milyon TL’ye yaklaştı.

        ‘İFTİRA ATIYORLAR’

        EPDK’nın lisanslarda ve iptallerde ayrımcılık yaptığı iddialarına tepki gösteren Yılmaz, “Biz, bu işlemleri yaparken kimin hangi şirketi olduğuna, ortaklarına bakmıyoruz. Bu tür mesnetsiz iddiaları ortaya atanlara da gülüp geçiyorum. İftira atarak kendilerini avutmaya çalışıyorlar” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ