Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt IŞİD'in petrol satışından kazandığı günlük tutar 2 milyon doları buldu. - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM

        IŞİD'in petrol satışından kazandığı günlük tutar 1 milyon dolardan 2 milyon dolara çıktı.

        Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) karaborsada piyasadan yüzde 50 oranında daha ucuza petrol satıyor. Örgüt ulusararası piyasada cuma günü 102 dolara satılan işlenmemiş ham brent petrolün varilini 25 dolar ile 60 dolar arasında bir fiyata satıyor. Bu da petrolü neredeyse piyasadan yüzde 50 daha ucuza sattığı anlamına geliyor (Brent, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'da petrol için bir ölçüt). Uzmanlar örgüt tarafından yapılan bu yasadışı satışın küresel petrol piyasasına zarar verecek boyutta olmadığını söylüyor.

        Brookings Doha Merkezi'nde misafir öğretim üyesi olan Luay Al Khatteeb, IŞİD'in günlük olarak 30.000 varil civarında bir petrol satışı yaptığını, Suudi Arabistan'ın sadece bir günlük petrol üretiminin ise 9 milyon varil olduğunu söylüyor. Miktarın küçük olduğunu fakat yine de önem teşkil ettiğini ifade eden Khatteeb, IŞİD'in petrol satışı yoluyla günlük yaklaşık olarak 2 milyon dolar gelir elde ettiğini ve bu yolla faaliyetlerini finanse edebileceğini belirtiyor.

        IŞİD'in kendi kontrolü altındaki bölgeyi petrol satmak için ideal bir karaborsa haline getirdiğini ifade eden Khattebb, mamüllerin tankerlerle İran ve Kürdistan üzerinden Ürdün'ün Anbar bölgesi ve Türkiye'den Musul'a ve yerel olarak işlenebilmesi için Suriye'nin yerli pazarlarına taşındığını söylüyor.

        Suriye'nin doğu bölgelerinde bulunan 7 petrol sahasının ve Irak'taki iki rafinede bulunan petrol yataklarının yüzde 60'ının IŞİD'in kontrolüne girdiğini belirten Khatteeb, petrolün önemli bir kısmının ise Türkiye'nin güneyine kaçırıldığını iddia ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ