Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt ''Irak'ta özellikle son 3 hafta içerisinde yaşanan gelişmeler, Bağdat hükümetinin, Kürtlere olan ihtiyacını daha da artırdı'' - Enerji Haberleri

        ABD mahkemesinin, Teksas açıklarında bir ayı aşkın süredir bekleyen Kürt petrolüne ilişkin aldığı son kararın, Kuzey Irak petrolünün uluslararası pazarlara ulaştırılmasında yaşanan çıkmazı sona erdirmesi bekleniyor.

        Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi ve Orta Doğu Enstitüsü kıdemli uzmanı Jean Seznec, Irak hükümetinin, Kürt petrolünün ABD pazarına girişini sağlayacak olan son mahkeme kararına, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün yarattığı tehdit nedeniyle itiraz edemeyeceğini ancak ​United Kalavrvta'daki petrolün itiraz için tanınan süre bitene kadar boşaltılamayacağını belirtti. ''Irak'ta özellikle son 3 hafta içerisinde yaşanan gelişmeler, Bağdat hükümetinin, Kürtlere olan ihtiyacını daha da artırdı'' değerlendirmesinde bulunan Seznec, şöyle devam etti:

        ''Irak hükümeti, IŞİD'e karşı savaşan Peşmerge güçlerine aşırı derecede muhtaç durumda. Çözüm, bundan sonra iki taraf arasında yapılacak müzakereler sonucunda şekillenecek. Irak hükümeti, Kürtlerden IŞİD'e karşı savaşmaya devam etmesini isteyecek ve karşılığında Kuzey Irak petrolünün kontrolünü onlara verecek. Bu, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) de işine gelecek, çünkü petrollerini bağımsız olarak satabilmeyi istiyorlar."

        Seznec, son gelişmelerin Kürtlerin elini güçlendirdiğini savunarak, Kerkük petrolünün de IKBY'nin kontrolünde kalacağı öngörüsünde bulundu.

        Erbil merkezli Orta Doğu Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dlawer Ala'Aldeen de IKBY lehine alınan mahkeme kararının çok önemli bir gelişme olduğunu ve Irak merkezi hükümetine açık bir mesaj niteliği taşıdığını söyledi. Ala'Aldeen şunları kaydetti:

        "Bu karar, Kürt petrolünün ihracatı konusundaki hukuki ihtilafları ortadan kaldırarak, birçok potansiyel alıcının taleplerini resmileştirmesini sağlayacak. IKBY'nin petrolünü satmasını ve satışlardan elde edilen gelirleri kullanmasını kolaylaştırarak, ekonomik bağımlılığını azaltacak".

        "TÜRKİYE İÇİN DE SEVİNDİRİCİ"

        Ala'Aldeen, IKBY lehine verilen kararın, Kürt petrolünün kendi toprakları üzerinden ihracına izin veren Türkiye'ye destek niteliği taşıdığının da altını çizerek, "Bu karar, Türkiye için de çok sevindirici. Karar, IKBY'nin petrolünü satmasına yardımcı olan Türk hükümetinin pozisyonu güçlendirecek ve Türk şirketlerinin Kürt petrolünü serbestçe almasına olanak sağlayacak" diye konuştu.

        Ala'Aldeen, ''Bu, Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-İbadi için büyük bir test olacak. Eğer Maliki'nin yolunu izlemeye karar verirse hükümeti kuramaz'' dedi. El-İbadi'ye hükümeti kurması için verilen sürenin 10 Eylül'de biteceğini hatırlatan Ala'Aldeen, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''İbadi, bu kısa sürede, Kürtlerle müzakere ederek, her iki tarafın da kazanç sağlayacağı, barışçıl bir uzlaşma sağlamaya çalışmalı. Eğer Maliki, mahkeme kararına itiraz etmek isterse, İbadi, onu bunun yanlış bir karar olduğuna ikna edebilmeli ya da göreve gelirse bu kararı iptal edeceğini açıklamalı."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ