Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Brent türü ham petrolün varil fiyatı, haziran ayında başlayan düşüş trendini sürdürüyor. - Enerji Haberleri

        Brent türü ham petrolün varil fiyatı, arzdaki artış ve dolardaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin etkisiyle yaklaşık 4 yılın en düşük seviyesine inerek 88,06 doları gördü.

        Brent türü ham petrolün varil fiyatı, haziran ayında başlayan düşüş trendini sürdürüyor. Dün güne 91,55 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, Almanya'da açıklanan zayıf ihracat verisi ve ardından ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz artırım sürecinin beklentilerden daha önce olabileceğine yönelik açıklamalarının dolara olan talebi artırmasıyla düşüşünü sürdürdü ve 88,54 dolara kadar geriledi. Bugün ise 89 dolar sınırından güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, 1 Aralık 2010 tarihinden bu yana en düşük seviyesi olan 88,06 doları gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla şu dakikalarda 89,58 dolardan alıcı buluyor.

        KRİTİK SEVİYE 88 DOLAR

        Analistler, petrol fiyatlarının kaya gazı arzındaki artış ve jeopolitik riskler nedeniyle petrol arzına ilişkin tedirginliklerin azalmasıyla düşüşünü devam ettirdiğini belirterek, Suudi Arabistan'ın gelecek aylarda Asya ve Kuzey Amerika'da varil başı petrol fiyatını 50-60 dolara indireceğine ilişkin haberlerin de bulunduğunu kaydediyor. Brent petrolün varil fiyatı için 88 dolar kritik desteğinin kırılması durumunda 82,4 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, olası yükselişlerde ise 90,50 ve 92,50 dolar seviyelerinin direnç konumunda olduğunu tahmin ediyor.

        Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatında ise dünkü sert düşüşünün ardından bugün sınırlı da olsa yükselişler yaşanıyor. Dün 84,12-87,94 dolar bandında hareket ettikten sonra günü 84,44 dolardan tamamlayan WTI'nın varil fiyatı, bugün ise son iki yılın en düşük seviyesi olan 83,61'i gördü. WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi ederek 84,71 dolardan işlem görüyor.

        Analistler, ABD'de artan petrol arzının yanı sıra ülke Fed'in küresel büyümedeki yavaşlamanın ekonomi açısından risk oluşturduğuna dair açıklamalarının talep eksenli endişeleri beraberinde getirdiğini, bu durumun da fiyattaki gerilemeyi desteklediğini kaydediyor. Analistler ayrıca, WTI'nın varil fiyatı için 88,5 doların direnç, 82,4'ün ise destek olarak takip edileceğini dile getiriyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ