Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Rus doğalgazında indirim talebi - Enerji Haberleri

        Enerji Bakanı Yıldız, Rus doğalgazında indirim konusuyla ilgili olarak, "Geçen hafta indirim talebimizi ilettik, taleple ilgili hazırlık yapmalarını istedik" dedi.

        Türkiye Rusya'dan doğalgaz fiyatı için indirim istedi. SETA'da Güney Gaz Koridoru analiz panelinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili son duruma açıklık getirdi. Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatında herhangi bir indirim olup olmayacağı ve indirim olması durumunda bunun tüketicilere yansıtılıp yansıtılmayacağı da sorulan Yıldız, indirimin, 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'nin hakkı olduğunu belirterek, "Geçen hafta Rusya Federasyonu'na indirim talebimizi ilettik, taleple ilgili hazırlık yapmalarını istedik" dedi. İndirimin enerji giderlerini düşürecek bir gelişme olmasına rağmen, BOTAŞ ve ilgili kuruluşların halen maliyetin altında doğalgaz sattığına dikkat çeken Yıldız, "(İndirim olması halinde) öncelikle kurumlarımızın zararının telafi edilmesi söz konusudur. Bunlar telafi edilmeden diğer bir işleme gitmemiz ülkemize yapılan bir haksızlık olur" diye konuştu. Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye'nin talebi kapsamında doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalıştıklarını söylemiş ve Türkiye'ye önerilerini Ekim sonu veya Kasım başında ileteceklerini belirtmişti.

        KUZEY IRAK PETROLÜ İKİ KAT ARTTI

        Yıldız, geçen haftalarda günlük 180,000 varil seviyesinde olan Kuzey Irak'tan Ceyhan'a petrol akışının bu hafta başından itibaren günlük 240 bin varile ulaştığını açıkladı. Yıldız, "Irak'ın normalleşme sürecinin başında günlük 100 bin variller olan akışın; iki hafta kadar önce günlük 180 bin varile ve bu hafta başından itibaren de 240 bin varile çıktığını söylemem lazım" dedi. Yıldız, Ceyhan'a sevk edilip tankerlerle diğer ülkelere gönderilen Kuzey Irak petrolünde dün 23.tankerin yüklendiğini, bugüne kadar yaklaşık 17.3 milyon varillik bir yükleme yapıldığını da belirterek şöyle konuştu: "Bunun takribi 1.4-1.5 milyar dolarlık bir geliri var ve kademeli olarak Halkbank'a geliyor...Bunun içinden Bağdat ve Erbil'e aktardığımız miktarlar var. Bunlar, başında konuştuğumuz, sözleşmelere istinaden yaptığımız işlemlerdir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ