Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İşte komşunun yeni para birimi: Yuro - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Yunanistan, AB liderleri zirvesinin öncesinde yayılan bir dedikoduyla çalkalanıyor. Buna göre Yunanistan euro birliğinden atılacak ve yeni bir para sistemine geçecek. Bu yeni para sistemi bir çeşit Yunan Eurosu olacak. Yurtdışında ciddi şekilde tartışılan bu para birimine uluslararası finans çevreleri çoktan bir isim vermiş bile: Yuro (Gyro). Yeni para sistemine göre Yunanistan, bazı sınır ülkelerinde euro para birliğine girmeden önceki ulusal para birimi olan drahmiyi, ülke içinde ise euro kullanılacak.

        Bugün toplantılarına başlanan Avrupa Birliği liderlerinin önceki açıklamaları, Yunanistan'ın kurtarılmayacağı yönündeki beklentileri artırınca, Yunanistan'ın en azından problemlerinden bazılarını çözmek için yeni para sistemi arayışına girdiği iddia ediliyor.

        AB sözleşmelerine aykırı değil

        Ünlü ekonomi dergisi Fortunetarafndan ortaya atılan ididaya göre, her ne kadar Avrupalı uzmanlar Yunanistan'ın eurodan çıkmasına veya kovulmasına "çok küçük bir olasılık" gözüyle baksa da, AB'nin istekli bir yardım eli uzatmaması, Yunanistan'ın IMF ile anlaşmasına da izin vermeyeceği tahminleri nedeniyle Yunanistan'ın 'eurosuz hayat' senaryolarını düşünmeye başladığı belirtiliyor.

        Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yaptıkları anlaşmalara göre kendi para birimlerini çıkarma imkanı olduğuna dikkati çeken dergi, bu imkanın euronun 'gücünü zedelememe' kriteriyle sınırlandırıldığının ve yerel para biriminin uluslararası alışverişlerde kullanılmasının ise yasak olduğunun altını çizdi.

        Bütün bunlara karşılık, AB liderlerinin zirvesinden IMF ve Avrupa Birliği ortaklığında bir çözüm çıkmasının ardından yeni para sistemi planının devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ