Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kredi var, pas veren yok - Para Haberleri

        Son günlerde ekonomi yönetiminde bankalara yöneltilen eleştiriler yeniden artınca bankacılar adeta isyan etti. Ekonomi yönetimi bankaları kredi musluklarını kesmek ve krizin Türkiye’de daha da derin hissedilmesine sebep olmakla suçlarken, likidite sorunu yaşamadıklarını söyleyen üst düzey banka yöneticileri ise özellikle küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) segmentinde Cumhuriyet tarihinin en uygun kredi koşullarıyla kredi imkânı sunmalarına rağmen kredi verecek müşteri bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Küresel ekonomik kriz öncesi dönemde yüzde 15’ler seviyesine kadar inen ticari ve KOBİ kredisi faiz oranları, krizin zirve yaptığı 2008 son çeyreği ve 2009 ilk çeyreğinde yüzde 25’lere fırlamıştı. Hatta bazı firmalarda bu oranının yüzde 30’a vardığı biliniyordu. Ancak daha sonra bütün dünyada başlayan faiz indirimleriyle Merkez Bankası’nın faizi tek haneye çekmesi ve bankalar arasında yaşanan rekabet ile kredi faizleri de jet hızla indi.

        SİPARİŞE ÇALIŞIYORLAR KREDİ TALEBİ OLMUYOR

        İsmini vermek istemeyen banka genel müdürleri, KOBİ kredilerinde ortalama faizin yüzde 11’e düştüğünü, bazı firmalar için bu oranın daha da aşağıya çekilebildiğini belirterek, söz konusu bu oranların Cumhuriyet tarihinin en uygun koşulu olduğunu kaydettiler. Kriz öncesi dönemde hem stoka hem de ihracata yönelik üretim olduğunu ve tıkır tıkır işleyen bir sistem olduğunu anlatan bankacılar, “Şimdi hem talep çok canlı değil hem de finansal tarafta çekilen sıkıntılardan dolayı stok yerine üretici, satabileceği kadar, siparişe yönelik üretime geçti. İhracat hâlâ çok düşük. Bugünkü veriler ışığında. Yeni yatırımlar kredi piyasasında talep yaratacak kadar kuvvetli değil. Kredi fiyatları bu nedenle tarihinde olmadığı kadar düşük seviyeleri görmüş durumda” diye konuştular. Bankacılar, kredi piyasasında sorunun bankaların kredi vermemesi değil, Cumhuriyet tarihinin en uygun koşullarına rağmen kredi talebinin olmaması olduğunu belirtti.

        ’Daha düşük faiz için mevduat da düşmeli’

        Bankacılar,kredi fiyatlarının daha da düşmesi için, Merkez Bankası faizinin değil, mevduatın düşmesi gerektiğini belirtiyor. Kredi faizi ile mevduat arasında bire bir ilişki olduğunu söyleyen bankacılar, mevduat ile Merkez faizi arasında kolerasyonun en zayıf noktada olduğunu belirtiyor. Bankacılar, normalde Merkez faizinin 1-1.5 puan

        üzerinde oluşan mevduatın şu an 3.5-4 puanın üzerine çıktığını, bunun da kredi faizinin daha da düşmesini engellediğini söylüyor.

        Sefer YÜKSEL - GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ