Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasaların karar anı! - Para Haberleri

        Bu hafta 11 Mart Cuma günü gerçekleşecek iki gelişme küresel piyasaların yönünü belirleyecek. Suudi Arabistan’da cuma günü gerçekleşmesi beklenen büyük halk yürüyüşü ülkenin ayaklanmalardan nasıl etkileneceğini gösterecek.

        İkinci önemli gelişme ise Avrupa’da yaşanacak. AB’li liderler borç sorunu ve olası faiz artışının etkilerini tartışmak üzere 11 Mart Cuma günü bir araya gelecek. Taraflar bir metin üzerinde anlaşamazsa piyasa baskısı artacak.

        Kuzey Afrika’da yaşanan ayaklanmalar ilk ayını doldurmaya yaklaşırken küresel piyasalarda inişli çıkışlı seyir de devam ediyor. Petrol fiyatlarında yaşanan hızlı çıkışın etkisiyle hop oturup hop kalkan yatırımcılar ise oldukça hareketli bir haftaya daha başladı. Bir yandan ABD’den gelen olumlu ekonomik veriler diğer yandan Kuzey Afrika ve AB’nin borç sorununa yönelik önemli gelişmeler haftaya damgasını vuracak. Özellikle piyasaların en büyük korkusu olan Suudi Arabistan’ın geleceğine yönelik belirsizlikler bu hafta biraz daha netleşecek.

        YÜRÜYÜŞ BAŞLIYOR

        Beklenen gelişmelere yönelik en kritik gün olarak ise cuma günü öne çıkıyor. 11 Mart Cuma günü Suudi Arabistan’da önceden duyurusu yapılmış olan geniş katılımlı bir halk yürüyüşü bekleniyor. Yürüyüş esnasında atılacak sloganlar ve etkinlik esasında tansiyonun ulaşacağı seviye bu ülkede gelecek hafta hatta aylarda yaşanacak gelişmelere yönelik işaret niteliği taşıyacak. Ortamın çok gerilmesi hatta Mısır veya Libya örneğinde olduğu gibi çatışmaların çıkması halinde ise piyasalarda önemli hareketlerin yaşanması bekleniyor.

        Aynı gün yani 11 Mart’ta gerçekleşecek diğer bir kritik etkinlik ise Avrupa’da yaşanacak. Avrupa Birliği liderleri Libya’daki krizin yanı sıra Euro Bölgesi ülkeleri arasında giderek daha büyük bir tehdide dönüşen borç sorununu tartışmak üzere toplanacak. Liderler 24-25 Mart’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek nihai toplantı öncesinde borç sorununa yönelik cevap bekleyen sorulara yanıt arayacak. Bu soruların başında ülkelere yapılacak yardımın büyüklüğü ve sürekliği bulunuyor. Diğer yandan AB Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet’nin geçen hafta bankanın nisan ayında faizleri artırabileceği yönündeki açıklaması da tartışılacak bir diğer konu olacak.

        ANLAŞMA ŞART

        ECB’nin ileri sürüldüğü gibi faizleri artırması halinde Euro Bölgesi’nin Almanya, Fransa ve İtalya gibi büyük ekonomileriyle Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi Euro Bölgesi dışında bulunan ülkeler arasındaki makasın daha da açılacağı belirtiliyor. Ancak diğer yandan faiz artışına gidilmemesi halinde ise Bölge’deki enflasyon artışının kontrolden çıkma ihtimali, Birliği tehdit eden bir başka unsur olarak ortaya çıkıyor. AB’li liderler 11 Mart’ta can sıkıcı bu sorulara çözümler üretip ay sonunda altına imza atılmak üzere bir metin oluşturmak zorunda. Zira İspanya, Portekiz ve Belçika’nın, mart, nisan ve mayıs aylarında yüklü tahvil ihracı yapmaları gerekiyor. Bu metnin oluşturulamaması halinde ise piyasaların AB’nin borçlu üyelerine yönelik baskıları iyice artacak.

        PETROL ATEŞLENEBİLİR VARİL FİYATI 190 $’I BULUR

        Piyasalarda petrolün geleceğine yönelik tahminler devam ediyor. Yapılan son açıklamalara göre bu yıl sonu itibarıyla petrolün varil fiyatı 190 dolara ulaşacak. Bu da 2011 küresel büyümeyi tahmin edilen yüzde 4.2 seviyesinden yüzde 2.1’e indirecek.

        Mahmut Sancak-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ