Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Not artırımının eli kulağında" - Para Haberleri

        Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, çok yakın gelecekte Türkiye'nin kredi notunun ciddi oranda artacağını belirterek, ''Eli kulağında, başka çaresi yok'' dedi. Akgiray, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Çorumlu işadamlarına SPK'nın çalışmaları, halka arz, foreks piyasalarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelere rağmen, derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunun hala ''yatırım yapılabilir'' sınıfında sayılmadığını belirten Akgiray, fakat piyasaların öyle görmediğini, Türkiye'nin risk priminin bir çok ülkeden daha düşük olduğunu ifade etti. Akgiray, ''Çok yakın gelecekte Türkiye'nin kredi notu ciddi oranda artacaktır. Eli kulağında, başka çaresi yok. Arttığı zaman hem borsamız daha değerli olacak hem Türkiye'ye daha çok para gelecek'' diye konuştu.

        ''İMKB KUMARHANE, OYUN YERİ DEĞİL''

        ''Borsa tefeci yeri, kumarhane, sakat yer, uzak dur'' algısının olduğunu, ''borsa oynamak'' denildiğini hatırlatan Akgiray, ''İMKB'de oluşan fiyatların tombaladan çekilmiş rakam gibi algılandığını, gerçeklerin öyle olmadığını gösterdiğini'' söyledi. Akgiray, ''İMKB düzgün bir borsa platformu ve düzgün güvenilir bir finansman kaynağı. Lütfen bunu kabul edin. Bunu yakınen bilerek söylüyorum. İMKB kumarhane oyun yeri değil, oynayan, kumarbaz da vardır olabilir ama onlar kenarda kalmış 1-2 marjinal'' diye konuştu. Firmaların kaynağa ihtiyacı olduğunu, gelecekte kar etmenin kolay iş olmayacağını, karlı işin artık pek olmadığını belirten Akgiray, bankacılığın da artık öyle olmayacağını, o günlerin geçtiğini, dolayısıyla oyunun kurallarının farklılaştığını, bundan sonra sermaye piyasalarını kullanmaktan başka yol olmadığını söyledi. Akgiray, ''En güzel finansman kaynağı bugünün dünyasında hisse senedi ihracı yoluyla yeni ortaklar bularak firmanın sermayesini artırmak, sermaye bulmak'' dedi. Akgiray, 2010 yılında 22 şirketin halka arz edildiğini 3,13 milyar lira fon toplandığını, 2011 yılı 6 Mayıs itibariyle 9 şirketin halka arz edildiğini ve 1 milyar lira fon toplandığını söyledi. SPK Başkanı, ''Bu 9 sayısının bu yıl sonuna kadar 30-40'ı geçmesi oldu olacak gibi görünüyor. Tarihi bir rakam olacak. Bir hareket başladı, Çorum'un da bunun dışında kalmaması lazım'' diye konuştu. 2010 yılında yabancı yatırımcıların borsadaki payının yüzde 66 olduğunu, bunun yeni gelen yerli yatırımcılar sayesinde yüzde 62'ye düştüğünü de belirten Akgiray, yabancı yatırımcının azalmadığını aksine arttığını, gelen yerli yatırımcılar sayesinde borsadaki yabancı payının azaldığını anlattı.

        ''LEBLEBİDEN BİRİKTİRDİĞİ PARALARLA ATILIM YAPAN İL''

        Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaran Hıncal da Çorum sanayisinin 1950'lerde lebleliden biriktirdiği paraları sanayiye yatırarak atılım yapan bir il olduğunu söyledi. Hıncal, Çorum'da sanayi tesisleri, un sektörü, yem konusunda faaliyetler yapıldığını, anahtar teslimi firmalar yapan makine sektörü, seramik dahil birçok dalda kendini ispat etmiş bir sanayi yapısı bulunduğunu anlattı. Çorum'un kalkınma modeli olarak örnek alınmış bir il olduğunu da belirten Hıncal,kurumsallıktan uzak aile şirketi yapısından profesyonelliğe yönelik bir yapı olduğunu, firmaların iş yapabilmek için globalleşen dünyayı düşünmek gerektiğini, bunun bir ayağının da halka arz olduğunu sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ