Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dolar faizi yüzde 4.5’i geçti, yüzde 6 veren çılgınlar bile var! - Para Haberleri

        500 bin dolar üzerine yüzde 6'ya kadar faiz veren bankalar var. Dolar dün son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 1.6475'i gördü. Dövizde likidite sıkıntısı nedeniyle bankalar, 1 ay önce yüzde 2.1 olan dolar ve Euro faizini yüzde 4.5'e çekti. Hatta yüksek rakamlara yüzde 6 faiz veren de var.

        BANKALAR ZORLANIYOR

        Döviz mevduatına faizin artmasında Merkez Bankası'nın önlemleri sonrası piyasada likiditenin azalması ve bankaların Londra piyasasında para bulmakta eskiye oranla daha zorlanıyor olmaları rol oynadı.

        Hem cari açık hem de Yunanistan ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinin borç sorunu doların ateşini düşürmüyor. Dolar dün serbest piyasada iki yılın en yüksek düzeyi olan 1.6475 liraya yükseldi. Yüzde 50 dolar yüzde 50 Euro’dan oluşan döviz sepetinin değeri de TL karşısında 1.99’a kadar tırmandı. Yabancı yatırımcıların Londra kaynaklı alımları ve yerli şirketlerin döviz borçları nedeniyle dolar alımlarına devam ettiğini belirten uzmanlar, yerli bireysel yatırımcıların da bu alımlar karşısında döviz satmadığını ifade ediyor. Döviz likiditesinin kıtlığında bankalar 1 ay öncesine kadar yaklaşık yüzde 2 seviyesinde olan dolar ve Euro faizini yüzde 4.5’e çıkarmış durumdalar. Bazı bankaların 500 bin dolar gibi büyük rakamlara yüzde 6 faiz verdiği de piyasada ifade ediliyor.

        30 MİLYAR DOLARLIK RİSK

        Analistler de yerli yatırımcıların döviz satmamasının nedeninin ise yükselen döviz mevduat faizi olduğunu kaydediyor. Döviz mevduatının yükselişine neden olarak da Merkez Bankası’nın hem Türk Lirası hem de dolar mevduat munzam karşılıklarının yükseltilmesi ile piyasada azalan likiditenin yanı sıra Türk bankalarının Londra piyasasında sıkışmasını gösteriyorlar. Bankacılardan edinilen bilgilere göre Türk bankaları Londra piyasasında yaklaşık 30 milyar doları 1-2 aylık vadede swap işlemi ile karşılıyor. Türkiye’nin cari açık sorununun giderek kronikleşmesinin Türk bankalarının Londra piyasasında para bulmasını güçleştirdiği kaydediliyor.

        SIFIR FAİZ DOLARI DAHA DA ZIPLATIR

        Diğer yandan finans piyasası hükümetin yetkili ağızlarının dile getirdiği sıfır reel faiz politikasını doların yükselişinin başlıca nedenleri arasında sayıyor. Buna göre Merkez Bankası bu doğrultuda faiz artırmaya yanaşmayacak ve döviz kurunun bir miktar enflasyon yaratsa da yükselmesi hükümet tarafından önemsenmeyecek. Şu anda yüzde 9’un biraz üstünde bulunan bono faizi, kurun yükselmesi ile oluşacak enflasyon ile eşit düzeye gelecek ve böylece sıfır reel faiz hedefi gerçekleşmiş olacak. Şu anda da Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı zayıf barakan bir politika izlemesi, hükümetin hem cari açığı çözme hem de sıfır reel faiz politikası için uygun davranış modeli olarak gösteriliyor.

        TÜM GELİŞMELER DOLARIN LEHİNE SEYREDİYOR

        BEKLENTİ 1.70’İ BULDU, UMUT MERKEZ’İN ALIMI KESMESİNDE

        Genel seçimlerden sonra başta cari açık olmak üzere ekonomide kırılganlık yaratan konularda alınması gereken önlemlerin arka planda kalacağı endişelerinin yanı sıra Yunanistan’a dair belirsizliklerin artarak sürmesi ve Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmaya gitme noktasında olmadığını göstermesiyle son iki yılın en yüksek seviyelerine gelen dolar/TL ve döviz sepeti üzerindeki yukarı yönlü baskının Merkez Bankası’ndan faiz artırımı gelmeden hafiflemesi beklenmiyor.

        SEPET 2’DE DEVAM EDER

        Özellikle Avrupa tarafında Yunanistan’a yönelik artan endişelerle Euro/dolar paritesindeki sert hareketleri de yansıtan dolar/TL’de risk iştahındaki azalmanın da sürmesiyle birlikte yükselişin 1.70 sepet bazında ise 2 seviyelerine devam edebileceği belirtilirken, bankacılar, Merkez’in kısa vadede döviz alım ihalelerini durdurmasını bekliyor. Eğer alım ihaleleri durmazsa doların 1.80’e doğru hareketleneceği tahmin ediliyor. Dolar/TL’de 8 Nisan’da bu yılın en düşük seviyesi olan 1.5005’in test edilmesinin ardından yükseliş eğilimi başladı ve kur seçim sonrasında 13 Haziran’da görülen 1.5663 seviyesinden bu yana ise yaklaşık yüzde 5.2 değer kaybederek dün sabah gördüğü Nisan 2009’dan bu yana en yüksek olan 1.6475’e kadar yükseldi.

        Rahim Ak-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ