Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Matematiği altüst eden ortaklık yapısı! - Para Haberleri

        HABERTURK.COM Ekonomi Servisi'nden sektör ve firma analizi - ÖZEL

        11 Ağustos'ta yapılacak kritik genel kurulun neler getireceği tam bir muamma. Açıklanan gündem maddeleri arasında toplamda yüzde 50.3 paya sahip olan Altimo ve TeliaSonera'nın yönetim değişikliği talebi yine yok. Bu da "genel kurul birkez daha mı kilitlenecek" sorusunu beraberinde getiriyor.

        Peki Çukurova Grubu, yüzde 13.8 payla 12 milyar dolarlık şirketi nasıl yönetebiliyor? Yüzde 13.8 nasıl oluyor da yüzde 50’den daha büyük olabiliyor? Ortaklar arasındaki sorun nereden kaynaklanıyor?

        Turkcell’in ortaklık yapısı örümcek ağı benzeri bir şekilde kurulmuş durumda. Çok basite indirgemek gerekirse, Turkcell’i yüzde 51 hisse payıyla Turkcell Holding yönetiyor. Turkcell Holding’te ise son sözü yüzde 52.91 paya sahip olan Cukurova Telecom Holding söylüyor. Cukurova Telecom Holding’te ise yüzde 51 oy hakkı Çukurova Holding’e ait. Yani çok net bir şekilde Çukurova Grubu, önce Cukurova Telecom Holding’te yüzde 49 paya sahip olan Altimo’yu, ardından da Turkcell Holding’te yüzde 47.09 oy hakkı bulunan TeliaSonera’yı etkisiz eleman haline dönüştürüyor.

        İŞTE TURKCELL'DEKİ KARMAŞIK ORTAKLIK YAPISI

        AZINLIK YÖNETİMİNE TABANDA KİLİT

        Buna karşılık Yönetim Kurulu’nda Çukurova Telekom Holding üzerinden sağladığı yönetim hakimiyeti, Genel Kurul’da Çukurova Grubu’nun bir işine yaramıyor.

        Çünkü her bir hisse senedinin bir oy hakkına sahip olduğu Genel Kurul’da TeliaSonera ve Altimo’nun toplam yüzde 50.3 oranındaki hissesi bir anda serbest kalıyor ve Çukurova Grubu’nun istekleri doğrultusunda alınan Yönetim Kurulu kararlarını Genel Kurul’da kilitleme imkanı sağlıyor.

        İşte olaylı son Genel Kurul’da yaşanan tam olarak bu oldu. Bu durum aslında yabancı hissedarların dertlerini de tam olarak açıklayan bir durum. Genel Kurul’da Yönetim Kurulu’nun aldığı hiçbir kararı kabul ettirmeme ve Yönetim Kurulu’nu by-pass etme gücüne sahip hisselerin mülkiyetini elinde bulunduran Altimo ve TeliaSonera, Yönetim Kurulu’nda kendi taleplerinin gündeme alınmaması ve uygulanmamasını reddediyor.

        WILLIAMS’IN KRİTİK KOLTUĞU

        Bu açıdan Turkcell’in Genel Kurul’u bu iki yabancı ortak açısından çok kritik. Eğer Genel Kurul’da Yönetim Kurulu’nun oluşturduğu gündeme Yönetim Kurulu’nda bağımsız üye sayısının artırılmasını eklettiremezlerse veya acil olarak istedikleri gibi Yönetim Kurulu Başkanı’nı yeni bir bağımsız üyeyle değiştiremezlerse, bir sonraki Genel Kurul’a kadar Turkcell’de Çukurova Grubu dönemi devam edecek.

        Bu nedenle Altimo ve TeliaSonera, Genel Kurul’u kilitleme kozunu kullanarak kendilerinin de Yönetim Kurulu’nda söz hakkına sahip olmalarını sağlayacak bağımsız üye sayısını artırmak niyetinde. Şu anda Turkcell’in Yönetim Kurulu’nda Çukurova Grubu, Altimo ve TeliaSonera’nın ikişer sandalyesi bulunuyor. Dolayısıyla yedi sandalyeli ve kararların 5’e 2 oyla alınabildiği Yönetim Kurulu’nda en kritik koltuğu Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams dolduruyor.

        İki yabancı ortağın talebi Yönetim Kurulu’nda bağımsız üye sayısının en az üçe çıkarılması. Collin Williams’ın yerine de bir başka bağımsız üyenin alınması. Bu durumda TeliaSonera ve Altimo’nun Yönetim Kurulu’nda çoğunluğu sağlama ihtimali ortaya çıkıyor.

        Bu talebin Williams’ın başkanlığını yaptığı son genel kurulda gündeme alınmaması yüzde 50’den fazla hisseye sahip ortakların Williams’la da mahkemelik olmasına neden oldu.

        Devam edecek...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ