Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fener hisseleri çakıldı! - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Şike ve teşvik primi iddialarıyla başlatılan operasyon dün gündeme bomba gibi düşmüştü. İşte bu operasyonun borsada işlem gören spor hisselerinde nasıl bir deprem yaratacağı da merak konusuydu. Tabii akıllardaki soru 'bahse konu kulübün hisse senedi işlem sırasının kapatılıp kapatılmayacağı' yönündeydi. Beklenen açıklama, borsanın açılmasına az bir zaman kala bir İMKB yetkilisinden geldi.

        İMKB yetkilisi şu andaki gelişmeler çerçevesinde Fenerbahçe hisselerinin sırasının kapatılmayacağını aktardı. Yetkili ayrıca, Fenerbahçe'nin gerekli özel durum açıklamasını borsaya gönderdiğini aktardı. Öte yandan, yetkili gelişmelere bağlı olarak hisselerin işleme kapatılmama kararının gözden geçirilebileceği açıklamasında bulundu. Bazı uzmanlara göre hissenin işleme kapatılması gerekirken, SPK'ya göre borsanın olabildiğince açık olması gerekiyor.

        HİSSELERİN GÜN İÇİNDEKİ SEYRİ:

        SPOR HİSSELERİ GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI!

        Açıklamalardan kısa bir süre sonra, borsanın açılışıyla birlikte, spor hisseleri sert düşüş yaşadı. Özellikle Fener hisseleri taban oldu. Açılışla birlkite oluşan kayıp yüze 10.18'e ulaştı. 64 liraya gerileyen hisse taban fiyattan işlem gördü. Hisse geçen haftayı 71.25 liradan kapatmıştı.

        Öte yandan Beşiktaş hisseleri de yüzde 7.32 kayıp yaşadı. Galatasaray'daki düşüş ise daha sınırlı gerçekleşti. GS'de açılışla birlkte oluşan kayıp yüzde 1.06 oldu.

        İŞLER DEĞİŞTİ

        Güne başlarken tek artış ise Trabzon hisselerinde yaşandı. Açılışla birlikte hisseler yüze 1.12 yukarıda bulunuyordu. Fakat bu artı seyir uzun sürmedi. Borsanın alıcılı seyrettiği bir ortamda spor hiselerindeki düşüş domino taşı gibi bu gruptaki tüm hisseleri etkiledi. Gün ortasına gelindiğinde Fener, borsada en çok kaybeden ikinci hisse konumuna yerleşti (yüzde 10.18). Beşiktaş hisseleri ise yüzde 7.80'lik bir kayıpla işlem görürken, en çok kaybedenler sıralamasında üçüncü sıraya geldi. Trabzon hisselerindeki kayıp da yüzde 5'i geçti. Galatasaray da ilk seansı yüzde 3.19 eksiyle tamamladı.

        Fenerbahçe dışındaki hisselerdeki düşüşün sebebi olarak, söz konusu operasyonun diğer kulüpleri de etkileyebileceği endişesinden kaynaklanıyor.

        HİSSE İKİNCİ SEANSTA ÇÖKTÜ

        Tedirgin olan yatırımcının hisselerden kaçışı ikinci seansta da sürdü. Ve Fener hisseleri ikinci seansta yine taban oldu. Günlük kaybı yüzde 20'ye ulaşan hissenin değeri 57.5 liraya kadar gevşedi. Gün sonunda Galatasaray hisseleri yüzde 3.72 değer kaybederken, Beşiktaş hisseleri yüzde 6.73, Trabzon hisseleri de yüzde 7.56 düşüş yaşadı.

        HİSSELERİN YILBAŞINDAN SONRAKİ DEĞİŞİMİ:

        Operasyon öncesindeki kapanışa göre Fener hisseleri yılbaşından bu yana kadar yüzde 33 değer kazanmıştı. Fakat bugünkü yüzde 20'ye varan kayıpla kazanımların çoğu kaybedilmiş oldu.

        Hisse 31/12/2010 01/07/2011 Değişim (%)

        1 FENER 53.50 71.25 33.18

        2 BJKAS 9.06 10.25 13.13

        3 GSRAY 383.00 376.00 -1.83

        4 TSPOR 20.90 17.85 -14.59

        BİR TRABZONSPOR ERİDİ!

        Spor grubu hisselerinin bugünkü düşüşünün maliyeti de yüksek oldu. Hisseler cuma günkü kapanış piyasa değerlerine göre 444.1 miyon TL eridi. Fenerbahçe gün sonunda 343.8 milyon TL, Galatasaray 39 milyon TL, Beşiktaş 27.6 milyon TL ve Trabzonspor da 33.8 milyon TL değer yitirdi.

        Cuma günü bu dört hissenin piyasa değeri 3 milyar 685 milyon TL iken bugün 3 milyar 241 milyon TL'ye gelmiş durumda. Yani yaklaşık Trabzonspor'un piyasa değeri kadar bir değer yitimi söz konusu.

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ "hiselerin açık kalıp kalmaması gerektiği konusunu" uzmanlara sordu.

        "HİSSE HAREKETLERİNİ ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

        Sermaye Piyasası Kurulu Daire Başkanı Aydın Haskebabçı:

        "Borsaların olabildiğince açık olması gerekiyor. Genel teamül bu yönde. Hisse hareketlerini çok yakından takip ediyoruz. Uzmanlarımız, alım satımları dikkatle izliyor. Bu anlamda SPK küçük yatırımcıyı korumak için gerekenleri yapıyor. Olay çok taze ve gelişmeleri görmemiz gerekiyor. Oluşacak duruma göre, yatırımcıyı korumak için gerekli adımlar atılacaktır."

        "HİSSELER KAPALI KALMALIYDI"

        Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan:

        "Bence hisselerin, gözaltındaki kişiler mahkemeye çıkana kadar, kapalı kalması gerekiyordu. Fakat bu yapılmadı. Bundan sonraki mahkeme sürecinde gözaltına alınanlar suçlu bulunursa yatırımcı bu kişilerden tazminat talep edebilir. Yatırımcılar panik yapmamalı.

        Ayrıca, devlet yetkililerinin kulüp ile kulüp yöneticileri arasındaki ayrımı yapması yatırımcı açısından iyi olacaktır."

        FENERBAHÇE AÇIKLAMASI

        Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

        "Kamuoyunun malumu olan; İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma kapsamında diğer bazı spor kulüplerinin yöneticileri yanında Fenerbahçe Spor Kulübü'ndeki Yöneticilik sıfatları nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Aziz Yıldırım ve Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Şekip Mosturoğlu gözaltına alınmışlardır.

        Bahis konusu soruşturma kapsamında yapılan arama ve incelemeler Şirketimiz evrak ve kayıtlarını kapsamamaktadır. Ayrıca Şirketimizin soruşturma dönemindeki faaliyet konusunun da soruşturma konusu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Soruşturmaya ilişkin açıklanması gereken başka bir husus bulunmamaktadır. Yöneticilerimiz hakkında yürütülen işlemler kapsamındaki gelişmeler özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemelere uygun olarak kamuyla paylaşılacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ