Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Hız kesmeyen krediler ilk 6 ayda % 16.8 arttı - Para Haberleri

        Cari açığı azaltmak için alınan önlemlere rağmen banka kredileri hız kesmiyor. Krediler 1 Temmuz'da geçen yıl sonuna göre yüzde 16.8 artışla 625.3 milyar liraya ulaştı.

        Cari açığı dizginlemek için Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı tüm önlemlere rağmen banka kredilerindeki artış bir türlü istenilen düzeyde hız kesmiyor. BDDK'nın haftalık verilerine göre bankacılık sektöründe toplam kredileri 1 Temmuz'da geçen yıl sonuna göre yüzde 16.8 artışla 625.3 milyar liraya ulaştı. Analistler kredi artışının yıl sonu için hedeflenen yüzde 25 büyüme sınırında kalınabilmesi için Merkez Bankası dışında kalan finansal otoritelerin yeni önlemler alması gerektiğini söylüyor. Bankacılık sektörü kredi toplamı 1 Temmuz'da yıllık bazda ise yüzde 35.8 artttı. 24 Haziran haftasında 619.5 milyar lira olan kredilere göre haftalık bazda artış oranı ise yüzde 0.93 olarak gerçekleşti. Krediler 2010 sonunda 535.3 milyar lira seviyesindeydi.

        "SON 4 AYDIR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK"

        Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, açıklanan verilerin, son 4 aydır kredilerde görülen tablonun aynen korunduğunu gösterdiğini ifade etti. Cömert, yayımladığı notta, "Mevcut veriler bize yeni bir bilgi vermiyor. Sadece munzam artışları ile arzu edilen yüzde 20-25 kredi büyümesine düşülmesi mümkün görünmüyor. Bu nedenle Merkez Bankası dışı finansal otoritelerden de yeni önlemler gelmesini bekliyoruz. Cari açık kaygılarına bağlı olarak TL üzerindeki baskının da sürmesini bekliyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ