Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Citi'lendik! - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Gelişmekte olan piyasalar için değerlendirmelerini, global ekonomideki son gelişmeler ışığında güncelleyen Citigroup, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi için yıl sonu tahminini aşağı çekerken, Türkiye için tavsiyesini ise 'nötr'den 'overweight-ağırlığını artır'a yükseltti.

        MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi için yıl sonu hedefini 1.400 puandan 1.225 puana indirdi.

        "AŞIRI SATILDI, PETROLDE DÜŞÜŞ TÜRKİYE'YE YARAR"

        Citi yayınladığı raporda, Türkiye için tavsiyesini yükseltmesinin Türkiye'nin yıl başından bu yana MSCI Gelişmekte olan Piyasaların altında performans gösterdiği, Türk varlıklarının aşırı satım bölgesinde olduğunu, enflasyon baskılarında hafiflemenin yıl içinde yeni bir faiz artırımının mümkün olduğunu ifade ettiği ve Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki gerilemeden en çok fayda sağlayan gelişmekte olan piyasalardan biri olacağı yönünde CEEMEA stratejisti Andrew Hall tarafından yapılan değerlendirme ile tutarlı olduğunu vurguladı.

        AVRUPA DÜŞERKEN İMKB COŞTU

        Açıklama, özellikle Avrupa borsalarının resesyon endişesine yeniden tutulmaya başladığı bir dönemde geldi. Almanya borsası yüzde 2'nin üzerinde değer kaybederken, bazı Avrupa borsalarındaki artı seyre rağmen genelde Euro bölgesi borsaları düşüş gösteriyordu.

        Fakat İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Citi Group'un ağırlık artırma ve alım tavsiyesinin de etkisiyle hızlı bir yükseliş sergilemeye başladı. İlk seansta 55 bin 340 puana kadar yükselen İMKB, ara ara Avrupa borsalarından etkilenerek satışla karşılaşsa da şu 55 binin üzerine oturmuş bir görünüm sergiledi.

        ABD'DE DÜŞÜŞ DE KORKUTAMADI

        İkinci seansta da bayram havası devam etti. İMKB endeksi ikinci seansta 55 bin 760 puana kadar tırmandı. Daha sonrasında ABD'den gelen tarımdışı istihdam ve işsizlik verilerinin çok iyi olmaması, özellikle ABD borsalarında vadeli işlemlerde kayıpların artması ve altının ons fiyatının 1870 doların üzerini görmesi yine kısmen satışlar getirdi.

        Fakat yine de İMKB, 55 bin 200 puanın üzerindeki güçlü seyrini koruyor.

        İkinci seansın ortalarına doğru ABD'den gelen haberin etkisiyle gelen satışlara 55 binin altından gelen alımlar destek çıktı. Şu anda İMKB 55 bin seviyesinden gelen alımlarla gücünü daha da artırmaya çalışıyor. Fakat özellikle seansın son yarım saatinde gelecek satışlara ve bu satışların alımla karşılaşma hacmine dikkat etmek gerekiyor.

        SON YARIM SAATTE BOĞALAR EZDİ GEÇTİ

        Son yarım saatte işlemler beklendiği gibi hareketlendi. Dow Jones endeksinin yüzde 1 eksiyle açılmasının ardından yeniden bir satış baskısıyla karşı karşıya kalan İMKB'de bir ara endeks tekrar 55 bin seviyesinin altına geriledi. Fakat gelen alımların isteksiz satışlara göre daha iştahlı olmasıyla birlikte son yarım saatte endeks yeniden 55 bin 200 puanın üzerine fırladı. Son iki dakika içerisinde ise alımlar iyice kuvvetlendi. Hacim olarak borsada yükseliş gücü yeterli gibi görünmese de satışlarla karşılaştırıldığında çok daha güçlü gelen alımlar sonucunda İMKB 2.5 seanslık haftayı yüzde 2.65 oranında yükselişle 55 bin 375 puandan tamamladı.

        Dow Jones'ta kayıpların sürdüğü, Avrupa borsalarında ise düşüşlerin yüzde 3'ü aştığı günde İMKB'deki bu yükseliş, yeni hafta için piyasalara moral depolaması sağlamış gibi görünüyor.

        Dolar ise TL karşısında günü yüzde 0.20 değer artışıyla, Euro, yüzde 1.64 değer kaybıyla tamamladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ