Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk Lirası'yla borçlanın! - Para Haberleri

        Başbakan Yardımcı Ali Babacan, G-8 ekonomi ve maliye bakanları toplantısı için Marsilya’ya gidekren gzaetecilerin sorularını yanıtladı. Hurriyet'in haberine göre Babacan yatırımla ilgili tavsiyelerde bulundu: Yabancı parayla borçlanmayın, tek bir alana yatırım yapmayın

        TÜRK LİRASI’YLA BORÇLANIN

        Küresel krizde dünya nereye gidiyor?

        - Dünya ekonomisi bir daralma dönemine girebilir. Dünyada henüz iyimser beklentiler varken biz önlem aldık. Başkan Barack Obama 447 milyar dolarlık yeni tedbir paketi açıkladı ama yeterli güveni veremedi piyasaya. Çünkü, “Kongre’den umarım hızlı geçer” dedi. Karar alıcılar ABD’de de, Avrupa’da da güçlü değil. Yapılması gerekenleri yapabilecekleri konusunda endişelerimiz var. Yunanistan AB’ye söz verdiği şartları yerine getirmiyor. Avrupa Merkez Bankası sürekli İtalya ve İspanya devlet tahvillerini topluyor. Aksi halde faizleri öyle yükselir ki, iki ülke de ödeyemez duruma gelir.

        Türkiye’nin durumu nedir?

        - Türkiye, finans sistemiyle ve ticaret kanallarıyla Avrupa ve ABD’ye bağlı. Her karara karşı senaryolarımız hazırlanıyor. Türkiye için “2012’de büyümede yüzde 5’in altı sürpriz olmamalı” dedim. Bu oran birçok Avrupa ülkesi için özenilecek bir büyümedir. Olası gelişmelere karşı şirketlere de halka da tavsiyemiz aynı: Geliriniz kadar harcayın. Yabancı parayla değil, TL ile borçlanın. Parası olan tek bir alana yatırmasın, çeşitlendirsin. Kredi kullanırken hesabınızı iyi yapın. İsraf etmeyin, verimli olun.

        Başbakan ‘teğet bile geçmeyecek’ sözüyle ne demek istedi?

        - Orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etkisi olmayacak demek istedik. Biz orta vadeli programı iki yıl önce yaptık. ABD hâlâ hazırlayamadı.

        Seçim sonrası halkın vergi yükünün azaltılması yönünde beklentisi var…

        - Bu konuyla ilgili cümleleri seçim beyannamesine de hükümet programımıza da bizzat Sayın Başbakan’la birlikte yazdık. O cümle, “Dolaylı vergiler kayıt dışındaki azalmaya paralel olarak tedrici olarak azaltılacaktır” şeklindedir. Yakında bir “Kayıtdışı Eylem Planı” açıklayacağız. Geçici güzellik yerine 10 yıl sonraya bakıyoruz.

        GAZ ZAMMINDA ‘İNCE DENGE’DEYİZ

        Doğalgaza zam gelecek mi?

        - Kur etkisiyle doğalgazın fiyatı arttı. Bir de bizden önceki hükümetler döneminde atılan ‘al ya da öde’ imzaları nedeniyle kullanmadığımız doğalgazın bedelini hâlâ ödüyoruz. Ancak ödediğimiz para gelecekte alacağımız fazla doğalgaza mahsup edilecek. Elektriğin fiyatı da gaza bağlı. Doğalgaza zam gelmemesi için ince bir dengede bekliyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ