Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sıfırcı Hoca, Fransız kalmadı! - Para Haberleri

        Haftabaşından itibaren gündeme düşen söylenti sonunda gerçek oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransız bankaları Societe Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını bir kademe düşürdü.

        Kuruluştan yapılan açıklamaya göre, Moody's, Credit Agricole'un ''Aa1'' olan kredi notunu bir basamak düşürerek ''Aa2''ye, Societe General'in ''Aa2'' olan kredi notunu da ''Aa3''e indirdi.

        Kuruluş, BNP Paribas'nın kredi notunu ve ''negatif'' olan not görünümünü ise korudu.

        Moody's, kararda, söz konusu bankaların bilançolarında yüksek miktarda Yunan hükümet tahvillerini elinde bulundurmaları nedeniyle maruz kalacakları risklerin etkili olduğunu belirtti.

        Kuruluş, haziran ayı ortalarında yaptığı açıklamada, Yunanistan kaynaklı riskler nedeniyle söz konusu üç bankanın kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

        Uluslararası piyasalarda, hafta başından bu yana Moody's'in üç bankanın kredi notunu düşürebileceği yönünde söylentiler bulunuyordu.

        FRANSA MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NIN TEPKİSİ NE OLDU?

        Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Moody's Fransız bankaları Socitete Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını düşürmesini ''nispeten iyi haber'' olarak değerlendirdi.

        Noyer yaptığı açıklamada, ''Çok küçük bir indirim ve Moody's'in kredi notları diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına göre daha yüksek, bu yüzden kuruluş bankaların kredi notlarını diğerleriyle aynı ya da biraz daha iyi bir seviyeye getirdi. Fransız bankaları, HSBC, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse gibi diğer önemli Avrupa bankalarıyla aynı seviyede mükemmel kredi notlarına sahip'' dedi.

        Moody's, varlıkları bakımından Fransa'nın ikinci büyük bankası Credit Agricole'nin ''Aa1'' olan kredi notunu bir basamak düşürerek ''Aa2''ye ve varlıkları bakımından üçüncü büyük bankası Societe General'in ''Aa2'' olan kredi notunu da ''Aa3''e indirmişti.

        Kuruluş, Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas'nın ''Aa2'' olan kredi notunu ve ''negatif'' olan not görünümünü korumuştu.

        Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) haziran ayı raporuna göre, Yunanistan'a banka, özel sektör ve devlet olarak en fazla borç sağlayan ülke 56,7 milyar Euroyla Fransa oldu. Fransa'yı, 33,9 milyar dolarla Almanya, 14,6 milyar dolarla İngiltere, 7,3 milyar dolarla ABD ve 4 milyar dolarla İtalya takip ediyor.

        Avrupa Bankacılık Otoritesi'ne göre de Societe Generale'nin elindeki Yunanistan borçlarının toplamı 6,6 milyar Euro, Credit Agricole'un 27 milyar Euro ve BNP Paribas'ın 8,5 milyar Euro seviyesinde bulunuyor.

        BNP PARIBAS AÇIKLAMA YAPTI

        Fransız bankası BNP Paribas, yatırımcıların güvenini korumak, finansman kapasitesini ve sermayesini güçlendirmek için önlemler alacağını belirtti.

        Bankadan yapılan açıklamada, BNP Paribas'nın Yunanistan kaynaklı riskler nedeniyle piyasalarda banka hisseleri üzerinde oluşan baskıları hafifletmek üzere finansman kapasitesini ve sermayesini güçlendirmek için bir dizi önlem alacağı belirtildi.

        Açıklamada, bankanın sermaye yeterlilik oranını 2013 yılına kadar yüzde 9'a çıkarmayı hedeflediği vurgulayarak, ABD doları cinsinden fonlamayı 2012 yılı sonuna kadar 60 milyar dolar daha azaltmayı planladığını kaydetti. BNP Paribas, yılın ilk çeyreğinde dolar cinsi fonlamasını 22 milyar dolar azaltmıştı.

        BNP Paribas, 70 milyar avro tutarında varlık satmayı öngördüklerini belirterek, portföylerindeki Yunanistan riskinin yönetilebilir olduğuna dikkat çekti.

        Bu sabah uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransız bankaları Societe Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını bir basamak düşürdü. Ancak kuruluş, BNP Paribas'nın kredi notunu ve ''negatif'' olan not görünümünü koruduğunu açıkladı.

        Yıl başından bu yana BNP Paribas'nın piyasa değeri yüzde 41, Credit Agricole'un yüzde 45, Societe Generale'nin piyasa değeri ise yüzde 55 oranında geriledi.

        ''FRANSIZ BANKALARI TEHLİKEDE DEĞİL''

        Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean Leonetti, Fransız bankalarının tehlikede olmadığını söyledi.

        Leonetti Fransız televizyonu France 2'ye yaptığı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Credit Agricole ile Societe Generale'in kredi notlarını düşürmesini değerlendirdi.

        Fransız bankalarının tehlikede olmadığını vurgulayan Leonetti, söz konusu bankaların Yunanistan'dan kaynaklanacak risklere karşı yeterince sermaye gücü olduğuna dikkati çekti.

        Leonetti, Yunanistan'ın ne Avro bölgesi'nden çıkmasının ne de temerrüte düşmesinin söz konusu olamayacağını ifade ederek, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması durumunda Yunanlıların satın alma gücünün yüzde 30 azalacağına ve Avro Bölgesi'nde domino etkisinin görülebileceğine vurgu yaptı.

        Fransız bakan, krizi sınırlandırmak üzere ülkesinin yeni tedbirler almayı planlamadığını da kaydetti.

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bu sabah yaptığı açıklamada, varlıkları bakımından Fransa'nın ikinci büyük bankası Credit Agricole'nin ''Aa1'' olan kredi notunu bir basamak düşürerek ''Aa2''ye ve varlıkları bakımından üçüncü büyük bankası Societe General'in ''Aa2'' olan kredi notunu da ''Aa3''e indirmişti.

        Kuruluş, Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas'nın ''Aa2'' olan kredi notunu ve ''negatif'' olan not görünümünü korumuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ