Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İmkansız görev: Avrupa'yı kurtarmak! - Para Haberleri

        Avrupa Borç Krizi'ne yönelik etkili bir plan için henüz IMF toplantılarından fiili bir hamle çıkmaması piyasaları tedirgin ediyor.

        Fakat uluslararası basında çıkan haberler, yaşanan sessizliğin fırtınadan önceki sessizlik olduğu yönünde. İddialara göre Fransa ve Almanya öncülüğündeki Euro Bölgesi ülkeleri, sessiz ve derinden bir çalışmayla bölgeyi iflas riskinden korumak için çok iddialı bir paket hazırlıyor.

        İddiaya göre hazırlanan plan Avrupa Birliği kurtarma fonunun büyüklüğünü de birkaç trilyon dolara çıkarmayı içeriyor. Yani mevcut fonun büyüklüğünü 4-5 katına kadar çıkarmayı planlıyor Euro Bölgesi ekonomileri.

        KOMŞUNUN BORCUNUN YARISINA NEŞTER

        Ayrıca bir diğer iddiaya göre yeni planda batırılması tartışılan Yunanistan'ı kurtaracak bir çözüm önerisi de masada. Bu çözüm önerisi ise Yunanistan'ın borcunun yarısının silinmesini içeriyor.

        Bu iddiaların doğruluğu tartışılırken, S&P'den gelen açıklama aslında Avrupa ülkelerinin planının doğru olduğu izlenimini de artırıyor. S&P yetkilisi, kurtarma paketinin içeriğinin artırılması halinde not indirimleri yapabileceği uyarısında bulundu.

        Yani görünen o ki, plan doğru ve kredi derecelendirme kuruluşu da bu hazırlığa karşı bir refleks gösteriyor.

        VENİZELOS: KONTROLLÜ TEMERRÜT'Ü GÖRÜŞMEDİK

        Buna karşılık Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet ile Yunanistan'ın ''kontrollü temerrüdünü'' görüştükleri haberlerini yalanladı. Yunanistan Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Venizelos, ''Sadece Lagarde, Trichet ve benim katılımımla kapalı kapılar ardındaki toplantıda söylenenlerle ilgili haberlerin olduğu bir noktaya vardık'' dedi. Venizelos, ''kesinlikle, sözde kontrollü temerrüt senaryosu konusunda herhangi bir görüşme olmadığını ve olamayacağını'' ifade etti.

        BANKALARA SERMAYE TAMPONU

        Kurtarma paketine ilişkin dedikodular sürerken, IMF Başkan Yardımcısı Zhu Min, dünya finans liderlerinin geçtiğimiz birkaç günde Washington'da yaptıkları toplantıda, Avrupa'nın bankalarını sermaye tamponlarını artırmaya ihtiyaç duyduğu konusunda bir konsensüsün şekillendiğini bildirdi. Zhu, "Güvenin onarılması için bankacılık sektörünün sermaye tamponları inşaa etmesine ihtiyaç olduğu fikri üzerinde şimde çok daha fazla konsensüs var" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ