Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'nin ilk Atık Isı Geri Kazanım Tesisi Akçansa'dan! - Para Haberleri

        Türk çimento sektörünün lideri Akçansa’nın, sürdürülebilir büyüme odaklı yatırım zincirinin en önemli halkalarından biri olan Çanakkale Fabrikası Atık Isı Geri Kazanım Tesisi düzenlenen bir törenle devreye girdi.

        Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın ilk, Avrupa’nın en büyük kapasiteli tesisi olan Akçansa Atık Isı Geri Kazanım Tesisi, klinker üretim sürecinde proses fazlası olarak açığa çıkan ısıdan yıllık 105 milyon kWh enerji üretmeyi hedefliyor.

        Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, 24 milyon dolar yatırımla kurdukları tesisle Türkiye’de bir ilke daha imza attıklarını belirterek, “Çanakkale Fabrikamızda ihtiyaç duyulan enerjinin %30’unu atık ısıdan sağlayacağız. Tesisimiz, Akçansa için sağlayacağı enerji tasarrufunun yanı sıra Türk ekonomisi için de katma değer yaratacak. Ayrıca yıllık 60 bin tona yakın karbondioksit salımını da engelleyerek, daha yaşanabilir bir dünya için katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.

        Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, “Türkiye gibi büyüyen bir ekonomide, çimento sektörünün rekabetçi yapısını koruyabilmesi için bu tarz yatırımların hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

        Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, yakın coğrafyamızın çimento sektöründe cazip yatırım fırsatları sunduğunu ve bu fırsatları titizlikle değerlendirdiklerini ifade etti.

        Türk çimento sektörünün özellikle ihracat gücüyle dikkat çektiğini belirten HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele ise Sabancı Grubu ile 15 yıldır devam eden işbirliklerini geliştirmek niyetinde olduklarını belirtti.

        Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’nin sağladığı enerji tasarrufuyla yılda 60.000 ton karbon salımını engelleyeceğini, bunun da yaklaşık 2,7 milyon ağacın bir yılda saldığı oksijen miktarına denk geldiği belirtildi. Türkiye’nin en büyük çimento üreticisi konumuna gelen Akçansa, bir Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşudur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ