Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dizelde katkı farkına son! - Para Haberleri

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) piyasa belirleyicisi konumundaki en yüksek işlem hacimli sekiz dağıtım şirketine yazı göndererek, “motorin” fiyatlarına çeki düzen istedi. EPDK gönderdiği yazıda hem piyasada çeşitli katkı maddeleriyle değişik isimlerde satılan motorinlerdeki fiyat farklarının kalkması, hem de bayi ve dağıtıcının kâr marjlarını AB standartlarına çekmesi uyarısında bulundu. Bunun için de şirketlere 26 Ekim tarihine kadar süre verilirken, “Bu sürede gerekli düzenlemeler yapılmazsa kanun gereğini yerine getiririz” denilerek motorinde “tavan fiyat uygulayabilirim” işareti verildi.

        15 KURUŞLUK FARK OLUR MU?

        EPDK’dan gönderilen yazıda, akaryakıt şirketlerinin katkılı ürünler başlığı altında piyasaya satışa sunduğu performansı artıran motorin ile normal motorin arasındaki fiyat farkına özellikle dikkat çekildi. Kurum, motorin fiyatları arasındaki farkın (katkılı-katkısız motorin) giderilmesini isterken, 13-15 kuruşa kadar uzanan fiyat farklarını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

        KÂR MARJINDA SINIR YİNE AŞILDI UYARISI YAPTI

        EPDK, yüksek fiyatla satılan motorin ve benzine de vurgu yaptığı yazısında, Türkiye'deki motorin ve benzin fiyatlarının Akdeniz havzasındaki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden fazla olduğunu da belirtti. Motorin ve benzin fiyatlarının oluşumunun yeniden gözden geçirilmesini talep eden EPDK, benzin ve motorin fiyatlarının Petrol Piyasası Yasası'nda öngörülen ölçütlere uyumlu hale getirilmesi uyarısında bulundu. EPDK, 20 Haziran 2009'da akaryakıtta ilk kez tavan fiyat uygulamış, benzin ve motorine, 2 ay süreyle tavan fiyat koymuştu. Uygulamayla benzin ve motorinde ortalama 20 kuruş dolayında indirim yaşandı. Bu dönemde akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi artırılırken iki ay sonra da tavan kaldırıldı.

        ELEKTRİK, GAZ VE SU TEK ELDEN DAĞITILABİLİR

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, gelecekte Türkiye'de elektrik, doğalgaz ve suyun dağıtımının tek elden yapılması yönünde gelişmelerin gündeme geleceğini söyledi. Özelleştirme süreci devam eden elektrik üretim ihalelerine yabancılardan da teklif beklediklerini kaydeden Hasan Köktaş, “Başkent Gaz ve İGDAŞ'ı şehrin elektrik dağıtımını yapan şirketlerin almasında sakınca olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

        OLCAY AYDİLEK- GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ