Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 10 milyar dolar getirecek! - Para Haberleri

        Bankacılık izni almak için 1.5 yıldır uğraşan Bank Audi’nin BDDK’ya “Mevduatımızı yatıracak yer bulamıyoruz. 10 milyar dolar getirip Türkiye’de kredi vereceğiz” sözü verdiği öğrenildi

        Lübnan’ın en büyük bankasının banka kurma izni almasının arkasında 10 milyar dolarlık taahhüt çıktı. Edinilen bilgilere göre 1.5 yıl önce Türkiye’ye gelip faaliyet göstermek istediklerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) ileten Bank Audi, Kurul’dan “Satın almak için bankalarla görüşün” tavsiyesi aldı. Bunun üzerine 5 banka sahibiyle görüşen Audi, hiçbiriyle anlaşma sağlayamayınca sıfırdan banka izni almak için başvuru yaptı.

        PARAYI YATIRACAK YER YOK

        BDDK’nın banka için 6 ay inceleme yaptığı öğrenildi. Bank Audi’nin bankacılık izni almak için Kurul’a getirdiği 300 milyon dolarlık sermayenin yanı sıra önümüzdeki kısa sürede 10 milyar dolarlık mevduatını Türkiye’ye getireceği sözü verdiği öğrenildi. Audi yetkililerinin Lübnan’da milli gelirin 3 katı mevduat olduğunu ancak yatıracak bir alan bulamadıklarını ilettikleri bu nedenle son dönemde yıldızı parlayan Türkiye’de mevduatlarını değerlendirmek istedikleri öğrenildi.

        BABADAN KALAN DÖVİZ BÜFESİNİ DEV YAPTI

        Bank Audi'nin kayıtlı tarihi 1830 yılında Hanna Audi'ye babasından döviz bürosu miras kalmasıyla başlıyor. Bankanın 1938 yılında ilk şubesi Beyrut'ta açıldı; ancak bugünkü yapısına halen bankanın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Raymond Audi'nin önderliğinde 1962 yılında kavuşarak “Banque Audi sal” adını aldı. 2004 yılında Lübnan tarihinin en büyük birleşmesiyle Bank Saradar'ı bünyesine kattı ve “Audi-Saradar Group” olarak anılmaya başlandı. Haziran ayında Euromoney Mükemmellik Ödülleri'nde “Lübnan'ın En İyi Bankası” seçildi. Bankanın yönetim kurulunda şu anda Lübnan'ın önde gelen birçok ailesinin temsilcisi bulunuyor.

        11 ÜLKEDE VAR, EN BÜYÜK ORTAĞI FON

        Bank Audi’de kurucu olan Audi Ailesi yüzde 7 paya sahip. Diğer paylar Lübnan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Batı kaynaklı fonlar. En büyük ortak olarak görülen ve yüzde 28 paya sahip Deutsche Bank Trust Company Americas’ın ise bir fon olduğu ve bu fonda da Lübnanlı yatırımcıların parasının olduğu kaydediliyor. Bankanın aktif varlıkları toplamı 28 milyar dolar, 25 milyar da mevduatı bulunuyor. Bankanın Global Depo Sertifikaları (GDR) Beyrut ve Londra borsalarında işlem görüyor. Bankanın 11 ülkede (İsviçre, Fransa, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Suriye, Katar, Mısır, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Monako) 10 banka, 1 yatırım şirketi, 1 komisyonculuk şirketi ve 2 sigorta şirketi bulunuyor. Banka 2010’da Arap bankaları arasında kredi büyümesinde ilk sırada yer aldı.

        Bankanın Türkiye’de mevduat izni almasına rağmen mevduat toplamayacağı; varlığında olan mevduatı Türkiye’de şirketlere kredi vererek faaliyet yürüteceği kaydediliyor.

        300 MİLYON DOLAR KOYAN AUDİ BANKA LİSANSINI KAPTI

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 12 yıl aradan sonra ilk kez sıfırdan bankacılık lisansı verdi. Lübnan'ın en büyük bankası Bank Audi, 300 milyon dolar sermaye karşılığı Türkiye'de bankacılık yapma lisansını aldı. Türkiye'nin 49. bankası olacak olan Bank Audi'nin en büyük hissedarı Alman Deutsche Bank'ın Amerika iştiraki Deutsche Bank Trust Company Americas. Bankanın ortakları arasında Kuveytli El-Sabah ailesi ve Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi El-Nehayan da var. Türkiye'de bankacılık için yasal sermaye sınırı 30 milyon dolar iken 300 milyon dolarla Lübnanlı Audi Bank sermaye açısından bir anda 21. sıraya yerleşti.

        POTANSİYELİ YANSITIYOR

        Sektöre yıllar sonra adım atılmasına izin veren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Avrupa'daki gelişmeler ve bankacılık sisteminin sorunları ortadayken Türk bankacılığına duyulan güvenin gelecek potansiyelini yansıttığını işaret ederek, “Bankacılık Kanunu'ndaki 30 milyon lira sermayenin yetersiz olduğunu, en az 300 milyon dolar sermaye koyanın banka kurabileceğini söylüyorduk. Bank Audi'ye verdiğimiz lisans bu söylemimizin teyididir. Bu gelişme Türk bankacılık sistemine duyulan güveni gösteriyor” dedi. Türkiye'de en son bankacılık lisansını 1999’da Toprak Yatırım Bankası almıştı. Daha sonra mevduat bankasına dönüşen Toprakbank, 2001 yılında patlayan kriz sonrasında TMSF’ye devredilen bankalar arasında yer aldı.

        Lübnanlı Bank Audi, 12 yıl sonra BDDK'dan sıfırdan ilk banka lisansını aldı. 300 milyon dolar sermaye koyan Audi Bank, sermaye açısından Türkiye'nin 21. büyük bankası olacak. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin son izni “Bu Türk bankacılığına güvenin göstergesi” olarak değerlendirdi

        "HERKES İZİN ALAMAZ"

        BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, “Parası alan herkes bizden lisans alamaz. Repütasyon (itibar) ve finansal beceri önemli” dedi.

        8. MADDEDEKİ KOŞULLAR ÖNEMLİ

        Bankacılık Kanunu'nun 'tasfiyeye tabi tutulan finansal kuruluşların ortaklarının' bankacılık yapamayacağına işaret eden 8. maddesine dikkat çeken Bilgin, “Yatırım yapacak grubun 8. maddedeki koşulları yerine getirmesi önemli” dedi.

        1847 öncesi

        Parasal işlemler bankerler aracılığı ile yapılıyor. Galata Bankerleri'nin dönemi.

        1847-1875

        1845’te İstanbul Bankası, 1856'da merkezi Londra'da olmak üzere Ottoman Bank kuruldu. 1863 yılında ise Ziraat Bankası devreye girdi.

        1875-1908

        Bir takım yabancı bankalar şubeler açmaya başladı. Credit Lyonnais, Deutsche-Palastina Bank, British Oriental Bank bunlardan bazıları.

        1908-1923

        Türklerin ekonomik ve mali girişimleri dikkat çekti. Konya İktisadi Bankası, Adapazarı İslam Ticaret, Türk Ticaret Bankası kuruldu.

        1923-2003

        Milli bankacılık hızla gelişti. Önce Sümerbank, Etibank, Emlak, Halk gibi kamu bankaları kuruldu peşinden özel sektör hızla geldi.

        2003 sonrası

        2000-2001 birçok banka battı. Yabancı ortaklıklar gündeme geldi. Sayı 48’e indi.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ