Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk bankalarından Avrupa'ya tek kuruş yok! - Para Haberleri

        Borç krizindeki Avrupa’nın bankaları döviz avına çıkınca BDDK harekete geçti. Bankalara ‘Avrupalı bankalardan alacaklı olmayın’ talimatı yollayan BDDK, yurt dışı kredilere ek sermaye şartı getirdi.

        Star Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre, Yunanistan başta olmak üzere Euro Bölgesi’nde borç krizi yaşayan ülkelerdeki yüklü kredi riskleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Avrupalı bankalar, dolar avına çıktı. 2008 krizinde olduğu gibi Türkiye’de de para arayan Avrupalı bankalar bu sefer eli boş dönüyor. Almanya’nın devlet tahviline bile ilgi olmadığı ortamda Türk bankaları Avrupa’ya kredi hatlarını kapattı. Bunun en büyük nedeni ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı uyarı. Edinilen bilgiye göre Avrupalı bankalara para verilmesini istemeyen BDDK, Türk bankalarını ‘Avrupa bankalarından borçlu olun ancak alacaklı olmayın’ uyarısında bulundu. BDDK uyarı yazısıyla birlikte bankaların yurt dışına açtıkları kredilere yeni kriterler getirdi.

        BDDK ÖNLEMİNİ ALDI

        Avrupa bankaları, dolar ihtiyaçlarını bugüne kadar ABD, Asya ve Körfez bankalarından karşılıyordu. Son dönemde bu ülkelerdeki bankalar, risklerini daha da artırmamak için Avrupa bankalarına borç vermemeye başladı. Bu gelişme üzerine de Avrupa bankaları Türk bankalarına yöneldi. Bunun üzerine BDDK da harekete geçerek konuyla ilgili olarak bankalara gönderdiği uyarı yazısında ve aynı konuda yaptığı düzenlemede, bankaların yurt dışı bankalara açtığı kredilerde, sermaye kriteri getirildi. Buna göre yurt dışına borç vermek isteyen bankalara, ek sermaye getirme şartı aranıyor. Ayrıca yine BDDK, yurt dışına açılan kredilerde ve bankaların yurt dışına yaptığı transferleri yakın izlemeye aldı. Böylece, bankaların Avrupa bankalarına borç vererek riske girmesinin önlenmesi amaçlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ