Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para dolar, euro, merkez bankası, parite, euro bölgesi, cari açık, Türk Lirası - Para Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın “Türk Lirası’nın değerini mümkün olduğu kadar Euro’ya karşı takip edin. Çünkü dolara karşı Türk Lirası’nın rekabet etmesi mümkün değil” demecinin ardından dolar dün Türk Lirası karşısında tarihi rekor düzeyi olan 1.9230’a kadar çıktı.

        Başçı’nın bu sözleri söylerken dayanağı ise dünyada şu anda tek likit liman olarak doların kalmış olması. Uluslararası alanda analistlerin tahmini de Euro/dolar paritesinin yeni yılın ilk çeyreğinde 1.25’e kadar ineceği yönünde.

        İşte eğer bu güçlü tahminler gerçekleşirse Merkez Bankası elinden gelen en iyi olanakları kullansa bile dolar otomatik olarak dün çıktığı 1.92 seviyesinden 1.97 seviyesine kadar çıkacak. Bu durumda Euro da Türk Lirası karşısında bir süredir olduğu gibi düşüşünü sürdürecek ve 2.42’ye kadar inecek.

        BİR DE İÇERİDE DOLAR TALEBİ VAR

        Paritedeki yükselişin yanı sıra doların yükselişinin devam ettiğini gören vatandaşların ve tabii ki döviz borcu olan şirketlerin dolar talepleri de artıyor.

        Cari açık nedeniyle oluşan dolar ihtiyacı ve vatandaşların taleplerinin de katılmasıyla doların en az 2 liraya çıkması Euro’nun ise 2.40’a kadar inmesi bekleniyor.

        ALTIN 5 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

        Euro Bölgesi’nin borç sorunu ile yükselişe geçen dolara Çin’in spot ve vadeli altın işlemlerini kısıtlaması eklenince, altın fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

        Ons fiyatı 1.536 dolara kadar inen altında Kapalıçarşı’da da hareketli saatler yaşandı. Kapalıçarşı’da gram altının fiyatı 96.90 TL’den 94.80 TL’ye, çeyrek altının fiyatı 160.50 TL’den 157 TL’ye inerken, Cumhuriyet Altını da 19 TL kayıpla 541 TL’ye geriledi.

        EURO/ DOLAR PARİTESİ İLK ÇEYREKTE 1.25 OLUR

        Euro, dolar karşısında 15 ayın en düşük seviyesine indi. Yen karşısında ise 10 yılın dibinde. Euro dolar paritesinin 2012’nin ilk çeyreğinde 1.25’e inme ihtimali artıyor.

        Uluslararası döviz piyasalarındaki hareketlilik yılın son günlerinde de hız kesmedi. Dün gerçekleşen ve Euro Bölgesi’nin borç sorunu açısından büyük öneme sahip olan İtalya’nın 10 yıllık tahvil ihracı piyasaların beklentilerini tam olarak karşılayamadı.

        Faizlerin yüzde 7’nin altına inmesine rağmen hâlâ kritik seviyeye yakın kalması Euro Bölgesi’ne yönelik endişeleri gidermeye yeterli olmadı. Bunun üzerine Euro/dolar paritesi Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviye olan 1.2858’e kadar geriledi.

        Böylece parite daha önce 1.2860 ile gördüğü 2011'in en düşük seviyesinin de altına inmiş oldu. Yapılan yorumlarda Euro üzerindeki baskıların kısa sürede yok olmayacağı için paritede düşüşün süreceği belirtiliyor.

        DOLAR GÖZDE OLDU

        Gelen bilgilere göre özellikle gelecek aylarda tahvil ihalelerinde yaşanacak olası bir faiz artışının Euro/dolar paritesini 1.25 seviyelerine çekmesi gündeme gelecek. Diğer yandan Euro, Japon Yeni karşısında da 10 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

        Beklentiler Euro’da düşüşün devam edeceği yönünde olduğu için yatırımcılar şu sıralar güvenli liman olarak yeniden dolara dönmeye başladı.

        PARİTE NEDEN DÜŞÜYOR?

        * Piyasa AB’nin borç sorununu çözemeyeceğini düşünüyor.

        * İtalya’nın tahvil ihracında faiz yüzde 7’ye yakın kaldı.

        * İtalya’nın 2012’de193 milyar Euro borçlanması gerekiyor.

        * Euro Bölgesi’nde bankaların birbirine güveni kalmadığı için kredi trafiği durdu.

        * Piyasalar, ECB’nin yardımı olmadan borçlu ülkelerin borçlanamayacaklarını, krizin daha da derinleşeceğini düşünüyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ