Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TMSF ve BDDK başkanları nasıl seçilecek? - Para Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk-Çin İş Forumu'nda gazetecilerin sorularnı yanıtladı. Babacan, TMSF ve BDDK başkanlarının görev süreleri ile ilgili olarak dün basına yansıyan düzenleme karmaşasına açıklık getirdi.

        Başbakan Yardımcısı Babacan, dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrasında alınan kararı açıkladı, "TMSF ve BDDK başkanları ve üyelerinin görev süreleri sınırsız olmayacak. 5+5 kuralına uygulanacak. Kurul üyeleri ve başkanları 6 değil 5 yıllığına kalacaklar ve en fazla 2 dönem üst üste seçilebilecekler "

        Ali Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Özellikle TMSF Başkanının atama geçmişine baktığımız zaman, bundan sonra tekrar atanıp atanamayacağıyla ilgili hukuki boşluk var. Bazı hukukçular diyor ki 'tekrar atanabilir', bazıları diyor ki 'olmaz'. Bundan sonra benzer durumlarla karşı karşıya kalmamak için kanunda bir açıklık olması ihtiyacı düşünmüş arkadaşlar. Bunu da bizim direkt Grup Başkan Vekillerine bildirerek ''böyle bir şeyi bir kanuna, bir teklife koyarsanız, o da açıklığa kavuşur' denmiş. Fakat Meclis'te bu biraz daha genişlemiş ve farklı bir şekil almış. Dün Sayın Başbakanımız ile akşam burada bu konuyla ilgili gerekli görüşmeleri yaptık. Oradaki düzenlemeyi şu şekilde yapacağız; kurul üyeleri ve kurul başkanları bundan sonra 6 yıllığına değil 5 yıllığına atanacak ve en fazla iki dönem olacak. Yani 5 artı 5, 10 yıllığına sınırlamış olacağız. Dolayısıyla Başbakanlıkla ile AK Parti Grubu arasındaki teknik konuyu daha açıklığa kavuşturmuş olduk. Başbakanımızın talimatıyla bu şekle bağladık.

        Başbakanlıkta bugün bununla ilgili gerekli taslak hazırlanacak, Meclis'teki arkadaşlarımıza iletilecek. Tabii takdir Meclis'in, ama Meclis'te torba yasa içinde onu bu şekilde çözmüş olacaklar. Dolayısıyla sınırsız bir süre söz konusu olmayacak. 5 artı 5, iki dönem sınırlı bir şekilde üyeler ve başkanlar bundan sonra görevlerini yapmış olacaklar. Ancak ne olursa olsun herhangi bir üyenin ya da başkanın toplam görev yaptığı süre 10 yılı geçmeyecek. İki dönem ya da bazı ara dönemler oluyor. Fakat 10 yıl ile sınırlamış oluyoruz. Atamadaki süreyi de 6 yıldan 5 yıla indiriyoruz. O şekilde bunu netleştirmiş olduk.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ