Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Veday Akgiray İMKB borsa yatırımcı halka arz seferberliği toplantısı - Para Haberleri

        Halka Arz Seferberliği Toplantısı'nda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Veday Akgiray yatırımcılara ders verecek sözler etti. Akgiray, kısa vadeli olarak 'Borsaya para yatırdım, kaybettim' diyen akılsızdır'' dedi.

        ''TÜRKİYE AAA NOTUNU TEKNİK OLARAK HAK ETTİ"

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da Türkiye'nin bugünkü hisse senedi pazarının, mevcudun 3 katını karşılayabilecek potansiyeli olduğunu söyledi.

        İMKB'ye ilişkin insanların kafasında soru işareti olmasının yersiz olduğunu belirten Akgiray, ''İMKB, iyi bir borsa. İMKB'deki değer değişimi ile Türkiye'nin değer değişimi paralel gidiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

        Firmaların, halka açılmanın uzun vadede karlı olduğunu bilmeleri gerektiğine dikkati çeken Akgiray, ''Geçen yıl borsa düştü. Kısa vadeli olarak 'Borsaya para yatırdım, kaybettim' diyen akılsızdır'' dedi.

        Hisse senedine yatırım yapmanın Türkiye için de dünya için de iyi olduğunu anlatan Akgiray, 2011 yılında yaklaşık 50 milyar liralık tahvil ihracı başvurusunun kayda alındığını bildirdi.

        Türkiye için zaman zaman verilen kredi notlarına ilişkin görüşlerini de paylaşan Akgiray, ''Türkiye'nin teknik olarak AAA notunu alması hakkı. Türkiye er geç buralara yaklaşacaktır'' ifadesini kullandı.

        Bugünkü şartların sermaye piyasalarında yer almak adına uygun olduğunu dile getiren Akgiray, Türkiye'nin küresel kriz döneminde kredi notu artırılan az sayıda ülkeden biri ve bundan sonra kredi notu artmaya aday ülkelerden olduğunu belirtti.

        Hisarcıklıoğlu'nun bağımsız üye konusundaki eleştirilerini de yanıtlayan Akgiray, ''TOBB'un bu konudaki görüşleri önemli. Bill Gates bize göre bağımsız üye olur. TTK'ya göre olamazsa o komedi'' dedi.

        HALKA ARZ SEFERBERLİĞİ TOPLANTISI

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, halka arzın firmalara kurumsallaşmayı getireceğini belirterek, ''Bugün herkes şirketini kurarken kendi isminin devamını düşünür. İsminin devam etmesini, senden sonra defterin açık kalmasını istiyorsan işini kurumsallaştıracaksın'' dedi.

        Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) düzenlenen ''Halka Arz Seferberliği'' toplantısının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, son 30 yılda Türk özel sektörü olarak müthiş bir başarı hikayesi yazdıklarını belirtti.

        Türkiye'nin ihracatının yüzde 92'sinin sanayi ürünlerinden oluştuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün AB'deki kriz ve Türkiye'nin güneyindeki komşularında yaşanan çalkantılara rağmen bunu gerçekleştirdiğini ifade etti.

        Türk özel sektörünün istediklerinin paradan ziyade motivasyon olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Geçen yıl Türkiye yüzde 8,5 büyürken 1,3 milyon insana da istihdam sağladık. 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak istiyoruz. Bunu Türk özel sektörü sağlayacak'' ifadesini kullandı.

        Halka arz seferberliğinin 2010 yılında İstanbul'da başladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Anadolu'da düzenlenen tanıtım toplantılarının ardından yaklaşık 25 şirketin halka açıldığını kaydetti.

        Bütün dünyada başarılı olmanın formülünün 3 ana temele dayandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Ya üreten ya çok alan ya da çok satan olacaksınız. Başarının formülü buradan geçiyor'' diye konuştu.

        Başarılı olmak için sermayeye de ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, halka açılmanın ''sıfır'' maliyetle sermaye sağlamanın yollarından olduğunu söyledi.

        Firmaların işlerini büyütmek için halka açılmalarının önemine değinen Hisarcıklıoğlu, ''Eğer iki kişi ortaksa üçüncü ortak benim. Benim ortaklık kültürümü teşvik ediyor. Büyümek istiyorsan bu üçüncü ortağı al diyor. Ortağın hissesi binde bir diye tamamını kendin gibi görmeyeceksin diyor'' değerlendirmesinde bulundu.

        ''SERVET YASTIK ALTINDA YATIYOR"

        Türkiye'deki yastık altı tabir edilen altın birikimine ilişkin de görüşlerini paylaşan Hisarcıklıoğlu, yastık altındaki birikimin atıl servet konumunda olduğunu dile getirdi.

        Türkiye'nin dünyada en çok altın stoku olan ülkelerden olmasına karşın bunun önemli bir kısmının yastık altında tutulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Eğer öbür tarafı kurtarmak istiyorsanız en hayırlı iş insanlara faydalı olmaktır'' dedi.

        İMKB başkanlığına yeni seçilen İbrahim Turhan'ın halka arz konusunda başarılı olacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Halka arz kurumsallaşmayı getirecek. Bugün herkes şirketinin ismini kurarken kendi isminin devamını düşünür. İsminin devam etmesini istiyorsan senden sonra defterin açık kalmasını istiyorsan işini kurumsallaştıracaksın'' diye konuştu.

        Halka arzın kayıt dışılığın önlenmesi açısından da çok önemli olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, kayıt dışı çalışan hiçkimsenin büyüyemeyeceğini ifade etti.

        Kayıtlı olmanın firmalar açısından her zaman özgüven unsuru olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''İstediğiniz kadar anayasada değişiklik yapın kayıt dışı olduğu müddetçe hiçbir zaman demokratik bir ülke olamazsınız'' dedi.

        Ankara'da halka açık şirket sayısının sadece 5 olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun ''müthiş bir ayıp'' olduğunu dile getirdi.

        Sermaye piyasasına ilişkin kararlar alınırken TOBB'un da görüşlerinin alınmasını isteyen ve bu konuda SPK'ya eleştirilerini ileten Hisarcıklıoğlu, ''Öyle garip uygulamalar var ki Bill Gates'i tarafsız yönetim kurulu üyesi olarak almaya kalksanız alamazsınız. Adam Harvard Üniversitesi üçüncü sınıftan ayrılmış. Kararlar alınırken bu işin paydaşlarından fikir alın. Ben bunu SPK için söylemedim. Yeni Türk Ticaret Kanunu için söyledim'' ifadesini kullandı.

        ''BİZİM OLSUN UFAK OLSUN FELSEFESİYLE PAYLAŞMAYI BİLMİYORUZ"

        Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ülkeleri hangi imkanlardan faydalanıyorsa bundan yararlanması gerektiğini belirterek, ''Bunların başında gelen sermaye piyasası. Bizler tutucu davrandığımız için herhalde 'Bizim olsun ufak olsun' felsefesiyle paylaşmayı bilmediğimizden bu yola itibar etmiyoruz'' dedi.

        Özdebir, işletmelerin bir takım sorunları olduğunu belirterek, bunlardan bir tanesinin finansmana ilişkin olduğunu ifade etti.

        İşletmelerin bir sıçrama yapamadığı için karlılık düzeylerinin düşük olduğunu vurgulayan Özdebir, burada yapılması gerekenin işleri büyütmek, rakiplerden farklı bir konuma gelmek olduğunu söyledi. Özdebir, bunun için de sermayeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

        Özdebir, Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ülkeleri hangi imkanlardan faydalanıyorsa bundan yararlanması gerektiğini belirterek, ''Bunların başında gelen sermaye piyasası. Bizler tutucu davrandığımız için herhalde 'Bizim olsun ufak olsun' felsefesiyle paylaşmayı bilmediğimizden bu yola itibar etmiyoruz'' dedi.

        Hisse senedi piyasasına açılabilmek için şirket kurumsallaşması gerektiğini dile getiren Özdebir, ''Her ne kadar eleştirsek de Yeni Türk Ticaret Kanununda kurumsallaşmayı sağlayacak düzenlemeler var'' diye konuştu. Bir fırsat penceresinin daha açıldığını belirten Özdebir, Gelişen İşletmeler Piyasasının kurulduğunu ifade ederek, ''Bu piyasa da özellikle KOBİ'lerin sermaye piyasasına açılmadaki kısıtlamaları ortadan kaldıran, kolaylaştıran bir yapıya dönüştürdü'' dedi.

        Özdebir, ''Para orada, kurumsallaşma orada, KOSGEB de bu işin maliyetini üstleniyor. Biz yola devam edecek miyiz, çağdaşlaşacak mıyız? Buna karar vermeliyiz'' diye konuştu.

        KOSGEB BAŞKANI KAPLAN: KOBİ'LER İÇİN YENİ BİR KONU

        KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da, halka arz meselesinin Türkiye için yeni olmadığını ama KOBİ'ler için yeni bir konu olduğunu belirtti.

        KOSGEB tarafından halka arzın geri ödemesiz desteklenmesi için Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek programının hazırlandığını belirten Kaplan, şunları kaydetti:

        ''Bu destek programı ile KOBİ'lerin halka açılma sürecinde piyasa danışmanlık, bağımsız denetim hizmet bedeli, sermaye piyasası kurul kaydına alma ücreti, İKMB gelişen işletmeler piyasasına kabul ücreti ve merkezi kayıt kuruluşu masrafı, aracı kuruluşa ödenecek aracın komisyonu KOSGEB tarafından geri ödemesiz desteklenecek.''

        Kaplan, bu program kapsamında sağlanan hibe desteğinin toplam üst limitinin 100 bin lira olarak belirlendiğini ifade etti.

        KOBİ'lerin halka arz maliyetinin 100-150 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Kaplan, ''Toplamda bu maliyetlerin yüzde 75 ile yüzde 100 arasında desteklerimizle birlikte neredeyse tamamını KOSGEB tarafından desteklenecek hale getirdik'' dedi.

        Bu arada toplantının başında İMKB tarafından hazırlanan halk arz konulu tanıtım filmi izletildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ