Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İspanyol Hükümeti, bankaları kurtarmak için resmi başvurusunu yaptı - Para Haberleri

        ABD'de 2008'de ilk kez başlayan banka iflaslarının üzerinden 4 yıl geçti. Fakat bugün İspanya, bankalarını kurtarmak için Euro Grubu'na başvuru yaparak gösterdi ki, krizin tüneli halen çok uzun. 2008 yılında Lehman Brother's'ın "Batamayacak kadar büyük" sloganına sığınıp kurtarılmasıyla başlayan ve bugün bütün Avrupa'yı bataklığa sürükleyen krizde, 4 yıl sonra yine bir banka kurtarma operasyonu yaşanıyor. Bu defaki kurban ise İspanya... İspanyol Hükümeti, bankaları kurtarmak için kredi yardımı istediği Euro Grubu'na resmi başvuruyu yaptı.

        RESMİ SÜREÇ BAŞLADI

        İspanya Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen bilgilerde, İspanyol bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması için alınacak dış yardımla ilgili resmi sürecin, Ekonomi Bakanı Luis de Guindos'un, Euro Grubu Başkanı Jean Claude Juncker ve diğer Euro Grubu ülkelere bu sabah gönderdiği bir yazıyla başladığı bildirildi.

        Açıklamada, ''Bu yardımın şekillenmesi, aktüel şartlara göre farklı koşullarda olabilir ve gelecekte buna karar verilebilir'' denildi. Uzmanlar bunun anlamının, ilk aşamada geçici olarak Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kullanılacağı, daha sonra Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yardım alınacağı şekilde yorumlanabileceğini savundu.

        YARDIM 3-4 AY İÇİNDE VERİLEBİLİR

        İspanya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Fernando Jimenez Latorre, ülkenin zor durumdaki bankaları için AB'den sağlanacak olan finansal yardımın 3-4 ay içinde verilebileceğini söyledi. Latorre, acil finansman ihtiyaçlarının ise geçici likidite mekanizmaları yoluya karşılanacağını vurguladı.

        KREDİNİN ŞARTLARI BİLİNMİYOR

        İspanyol Hükümeti ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun teknik heyetleri arasında müzakereler birkaç hafta önce başlamış olsa da, resmi yazının bugün gönderilmiş olmasından dolayı bankaların kurtarılması için istenen kredinin nereden, nasıl, ne kadar faizle karşılanacağı gibi şartlarıyla ilgili bilgi verilmedi.

        Bu arada İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, müzakerelerde amaçlarının, kredinin en düşük faizde ve olabilecek en uzun geri ödemede sağlanması olduğunu açıkladı. Margallo, ''Bizim için önemli olan geri ödemenin vadesi ve faiz oranıdır. Eğer uzun vadeli ve düşük faizli bir kredi sağlanırsa bu bizim için çok daha iyi olur'' dedi.

        Ekonomi Bakanı Guindos da, geçtiğimiz cuma günü yaptığı bir açıklamada, dış yardım alan diğer ülkelere uygulanan parametrenin İspanya için de olmasını beklediklerini, 5-10 yıl aralığında geri ödemesiz, 15 yıl gibi uzun vadeli, faiz oranı yüzde 3-4 arasında bir kredi istediklerini ifade etmişti.

        AVUÇ AÇAN İSPANYA'YA BİR DARBE DE MOODY'S'DEN GELECEK!

        İspnayol hükümetinden bankalarla ilgili gelen haberin ardından CNBC-e'den geçen son dakikada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bir kaç saat içerisinde İspanyol bankalarının notunu kıracağı kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ