Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kredi kartı komisyon oranlarına darbe! - Para Haberleri

        Gazete Habertürk

        ABD’de ticaret örgütlerinin kredi kartı komisyon oranlarını gizlice sabitledikleri iddiasıyla dava açtığı Visa ve MasterCard, 7 milyon mağazaya 6 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

        Visa ve MasterCard, ABD'deki yaklaşık 7 milyon perakendeciye 6 milyar dolar tazminat ödeyecek. 2005 yılında ülke genelinde 20 ticaret örgütü firmalar aleyhine kart kullanım ücretlerini gizlice sabitledikleri iddiasıyla rekabet davası açmıştı. Mahkemenin yedinci yılında taraflar kararı beklemek yerine anlaşma yoluna gitmeyi tercih etti.

        Yapılan anlaşmaya göre Visa ve MasterCard 6 milyar doların yanında, 8 ay boyunca kart kullanım ücretlerinde indirime gidecek. Bu indiriminin bedeli yaklaşık 1.2 milyar dolar olacak ve böylece anlaşmanın değeri 7.2 milyar dolara ulaşacak. 6 milyar dolarlık tazminatın yüzde 67'sinden Visa, yüzde 33'ünden ise MasterCard sorumlu olacak. ABD'de her kredi kartıyla yapılan alışverişte mağaza sahipleri yüzde 2-5 arasında bir komisyon ödüyor. 'Swipe fee' adı verilen bu ücret Visa ve MasterCard gibi hizmet sağlayıcıları tarafından belirleniyor. Türkiye'de ise Bankalararası Kart Merkezi işlemlerde minimum takas oranı olarak % 1 komisyon

        kesiyor. Bunun üzerine gelecek ücretlendirmeler bankalarla mağazalar arasındaki anlaşmaya göre değişiyor. Bu nedenle benzer sıkıntıların Türkiye'de yaşanma ihtimali bulunmuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ