Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Türkiye'nin önemi değişmez" - Gündem Haberleri

        Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza Özlem Dalga'ya önemli açıklamalar yaptı. Amerika’nın en önemli güncel konusu olan seçimleri değerlendiren Bryza, iki adayında önemli olduğunu ve isabetli fikirlerinin olduğuna dikkat çekti ve şu açıklamaları yaptı: "Hangisi daha önemli bilmiyorum ama, ama biliyorum ki her ikisi de ellerinden geldiği kadar market ekonomisine ve bu ekonominin devamına çalışmaktadırlar. Her ne kadar market ekonomisinin Rusya’da ve Avrupa’da bazı radikal değişiklikler yapılması düşünülüyorsa da ama bizim iki adayımız da buna karşı çıkarlar. Çünkü onlar market ekonomisinin devamını inanmaktadırlar.

        KİMİN KAZANCAĞI HENÜZZ BELLİ DEĞİL

        Ulusal rating verilerine göre yüzde 7 ile 8 oranında ileri olduğunu söylüyorlar. Ama bu ulusal hissiyat önemli değildir. Her eyaleti biliyorsunuz, her eyaletin vermiş olduğu rakamlar, örneğin 277 elektro kolejin vermiş olduğu rakamlar önemlidir, ve herkes bunu sormaktadır. Malumunuz birkaç eyalette bunlar çok önemli rol oynuyor, Pennsylvania, Virginia, Florida mesela Colorado önemli eyaletlerden bir tanesidir. Obama seçim gelişmelerinde eğer bunları kazanabilirlerse mesela virginia’yı veya florida’yı, ohio’yu ve büyük gelişmiş eyaletlerin neticesi çok önemli bir şekilde seçimi etkileyecektir.

        TÜRKİYE'NİN KONUMU DEĞİŞMEZ

        Netice itibariyle amerika’da radikal bir değişim olmayacak. Senatör mccain’e göre bu politikası neticede etkin olduğu yani bush’un politikasını takip ettiği için aynısını takip edecektir. Ki o da malumunuz işlemektedir. Ve mccain aynı politika üzerine devam edecektir. Obama’ya gelince askerlerin azaltılmasını düşünmektedir, tabii bu da belli bir zaman içinde olacaktır. Zaten amerika’da ırak hükümetiyle bu durumu da görüşmektedir ve muhalif güçlerin azaltılması konusu masadadır. Ve nihayetinde bu zaten yerine gelecektir. Kim seçilirse seçilsin, bu gereken yapılacaktır. Bu sebeple ırak’ın politikası hakkında amerikan politikasında da çok radikal bir değişiklik söz konusu olmayacaktır. Mühim olan zaten muhalif güçlerin ve hükümetin ortaklaşa alacağı karardır. Ve bu ordunun durumuna göre hükümet buna son kararı verecektir. Bunun için diyebiliriz ki mühim olan sadece amerika’nın geçmişteki türkiye’ye olan politikasıdır ve hangi seçmen kazanırsa kazansın hepsi aynı olur. Bazı değişiklikler olabilir, örneğin kongreye verilen deklerasyonlar üzerine mesela obama 1915 ermeni hadiselerinin üzerine konuştu, ama mccain aynı konu üzerine hiçbir açıklama yapmadı. Her halükarda her iki aday da bu stratejik önemi bildiklerinden gerekeni yapacaklarına inanıyorum.

        ENERJİ KONUSU STRATEJİK

        İlginçtir ki ben de epeydir bunun üzerine çalışmaktayım. Gürcistan’da olan hadise maaleseftir ki çok kötü bir durumdur. Rusya gürcistan’ı tahrik etti, zaten bu aylardır, yıllardır devam eden bir tahrikti. Ve neticesinde bir savaş ortaya çıktı. Bu tabii faturası gürcistan’a ve tabii daha fazlası da rusya’ya maloldu. Çünkü bu istila bütün Avrupa marketlerini sarstı, Rusya marketini sarstı. Ama nihayetinde gürcistan bu beladan kurtuldu, ve rusya gürcistan'ın hükümetini atamadı ve ekonomisini kısıtlayamadı. Yani bunlar demektir ki gürcistan bu olaydan daha başarılı çıktı. daha iyi bir haber şudur ki bu enerji konuları kapanmamış oldu.

        SAVAŞLAR ENERJİ HATLARINA ZARAR VERMEZ

        Çünkü bu petrol probleminde en büyük önem azerbaycan ve kazakistan petrollerinin global marketlere ulaşamamasını rusya askerlerinin tahrip gücü sebep olmuştur. Ama biz şanslıyız ki ceyhan ve erzincan'a gelen gaz hatları çalışmaktadır, çünkü onlar emniyetli bir şekilde imal edildi ve çok güzel bir şekilde inşa edilmiştir. Osetya'da savaş bile olsa, ki olmaz diye ümit ediyoruz yine bu kanallar işlemeye devam edecek.

        savaş her ne kadar menfi bir görüş verse de ben buna katılmıyorum. Koridor hala güçlü ve çok önemli bir şekilde devam etmektedir. Hatta Ben bu hususu şu anda yatırımcılarla görüşmekteyim ve onlar koridor üzerine çalışmaya devam etmeyi canı gönülden istemektedirler. Şuna inanıyorum ki bu proje gerçekleşecek ve yatırımlar çok daha artacaktır. Türkiye'nin rolü çok kritik durumdadır, yani her zaman önemini korumuştur. Elindeki altyapı tesisleri ve hazar denizi havzasının avrupa'ya açılması için 10 seneden beri ceyhan'da aktarılan petrol rezervleri bu işin göstergesidir. Eğer azerbaycan'da araştırma yapabilirlerse ve doğalgazın transferi için bir problem ortadan kalkarsa, türkiye'den bu transfer gerçekleşirse avrupa marketlerine bütün azerbaycan doğalgazı dağılacak ve bu problem hallolunca türkiye'nin daha çok önemi artacak. ve türkiye'ye yapılan yatırımlar çok daha fazla olacak. Ve bu türkiye'nin de hazar bölgesi ülkelerini de daha önemli bir hale getirecektir.

        TÜRKİYE KOMŞULARI İLE İYİ İLİŞKİLER KURUYOR

        yunan ve türk ilişkileri daha da pozitif bir konuma gelmiştir. Karamanlis ve papandreu kıyasla çok daha ismail cem rahmetiyle çok ilişkileri olmuşlardı ve bunlar aynı zamanda sadece politikacılar arasında değil askerler arasında da olmuştur. askeri egzersizleri yapıyor olsalar da genel anlamda birbirlerine olan saygısı ve uzlaşmaları devam etmektedir. Tabii kıbrıs meselesi gelince birbirlerine çok daha yakın arkadaş olmak zorundalar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ