Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Heronlar ay sonunda Türkiye'de - Gündem Haberleri

        Önümüzdeki hafta İnsansız Hava Araçlarının kabul testleri için teknik bir heyet İsrail’e gidecek. Kabul testlerinin başarı ile sonuçlanması sonrasında, 30 Kasım’da bir C–130 uçağı İsrail’e gidecek ve uçakları teslim alacak. 2 adet Heron uçağı ile bunların idaresini sağlayan sistem Aralık başından itibaren göreve başlayacak.

        Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile dönemin kuvvet komutanları, PKK'ya yönelik olarak 16 Aralık 2007'de düzenlenen ilk sınır ötesi hava harekatını sabaha kadar Genelkurmay Karargahı’nda takip etmişler ve operasyon sonrasında Büyükanıt "PKK kampları bizim için artık BBG evi gibi" açıklamasını yapmıştı. Komutanların o gece operasyonu izlemelerini sağlayan, İsrail'den kiralanan Heron adlı insansız hava aracıydı. Operasyon bölgesinde dolaşan Heron'un üzerindeki link donanımı, görüntülerin Ankara'daki Harekat Merkezi’nde gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlamıştı.

        İsrail'den kullanıcı personeliyle birlikte 10 milyon dolara kiralanan Heron, 13 Temmuz'da Batman'ın Demiryolu Köyü Güvercinli Mezrası yakınlarında motor arızası nedeniyle düştü.

        Bunun ardından görüntülü anlık istihbarat sağlanması konusunda güçlükler yaşandı. ABD Irak'ın kuzeyindeki bir İHA'sını TSK'ya tahsis etse de, operasyonlara istenilen düzeyde katkı sağlamadı.

        -İKİ YENİ HERON-

        İsrail'den 10 adet Heron satın alınmasına dair anlaşma 2005'te imzalanmıştı. Yaklaşık 3 yıl beklemenin ardından nihayet teslimat sürecine girildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün liderliğindeki bir heyetin iki hafta önce İsrail'e giderek Heronların test uçuşlarını izlemelerinin ardından, önümüzdeki hafta teknik bir heyet İsrail'e gidip kabul testlerini yapacak.

        Kabul testlerinin başarıyla sonuçlanması halinde, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 tipi bir nakliye uçağı 30 Kasım'da İsrail'e giderek 2 adet Heron uçağı ile bunların idaresini sağlayan 1 adet sistemi teslim alacak.

        Heronlar doğrudan Batman'daki İnsansız Hava Araçları Merkezi Komutanlığı'na getirilip hizmete sokulacak. Daha önce kiralanan Heron ile birlikte İsrailli uzman personel de Batman'da görev yapmıştı. Geçen süre zarfında Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Heron eğitimleri tamamlandı. Yeni teslim alınacak Heronları Türk askeri uçuracak.

        -HAVA SAHASI SORUNU-

        10 adet Heron'un teslimatı 2009 yılı içerisinde 4'er uçaklık iki paket halinde tamamlanacak. Heronlar terörle mücadeleye büyük güç kazandıracak. Irak hava sahasının ABD yönetiminden Bağdat yönetimine geçmesinin ne gibi sonuçlar doğuracağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Çünkü yabancı bir devletin hava sahasını kullanma izni, savaş uçakları gibi insansız hava araçlarını da ilgilendiriyor. Irak hava sahasını Türk savaş uçaklarına kapatırsa, İHA tipi casus uçaklar da sınırı geçemeyecek.

        -HERONLARIN ÖZELLİKLERİ-

        Heronlar aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. 52 saat süreyle havada kalıp, 30 bin feet irtifada ve 350 kilometre menzilde görev yapabiliyor. Halen kullanılmakta olan Aerostarlar ise 12 saat havada kalabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ