Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İthali yüksek teknolojik ürünlere 5. bölge desteği - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        İthalatı yüksek orta ve yüksek teknolojili ürün yatırımının Türkiye’nin neresinde yapılırsa yapılsın 5. Bölge teşviklerinden yararlanması gündeme geldi. Sanayi Bakanı Işık, iş dünyası temsilcilerine bunun üzerinde çalıştıklarını anlattı. Demir-çelik üretiminde ağırlığın hurdadan cevhere geçmesi için program hazırlanıyor.

        Hükümetin katma değeri yüksek üretimi canlandırmaya yönelik program hazırlığı devam ederken, iş dünyasıyla yapılan görüş alışverişleri sonucunda detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın İstanbul’daki temasları sırasında orta ve yüksek teknoloji ürün üretimine verilecek destekler hakkında iş dünyasını bilgilendirdiği öğrenildi. Türkiye’nin neresinde olursa olsun orta ve yüksek teknoloji ürün üretimi yapacakların 5. Bölge teşviklerinden yararlanmasına olanak sağlanması üzerinde durulduğu belirtildi. Önceliğin ithalatı yüksek olan ürün kategorilerine verileceği belirtildi. Mevcut haliyle 5. Bölge destekleri minimum yüzde 40’lık yatırıma katkı oranı, 7 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve 5 puanlık faiz desteği içeriyor. Ancak, hazırlıklara son halinin verilmediğine dikkat çekiliyor.

        HURDADAN ÇELİĞE

        Hükümetin Türkiye’nin dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olmasına neden olan demir-çelik sektörünün üretim yapısını değiştirmeye yönelik bir program üzerinde de çalıştığı kaydediliyor. Bununla elektrik ark ocakları kullanarak hurdayı eritip demir çelik üreten tesislerin, doğrudan demir cevherinden üretime geçiş yapmaları amaçlanıyor. Demir cevherinden doğrudan üretilen çeliğin hurdadan elde edilene göre daha kaliteli olmasının orta ve yüksek teknoloji üretimi bakımından da önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye’nin hurda ithalatı 9 milyar dolar civarında seyrediyor. Türkiye, dünya hurda ithalatının yüzde 21’ini gerçekleştiriyor. Ayrıca yeni mezun makine mühendislerinin sanayi sektörlerinde çalışmayı tercih etmemesi nedeniyle en az bir yıl bu alanda çalışmalarının zorunlu tutulması da yeni programın üzerinde çalışılan maddelerinden birini oluşturuyor.

        teşviklerinden yararlanması gündeme geldi. Sanayi Bakanı Işık, iş dünyası temsilcilerine bunun üzerinde

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ