Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çiftçilerin zararları ertelenebilecek - İş-Yaşam Haberleri

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 13 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren "Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilerin Zirai Kredi Borçlarının Ertelenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı" kapsamında doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi uygulamasının devam ettiği belirtildi.

        Söz konusu kararın yürürlük tarihinden yaklaşık 9 ay öncesinin de kapsam içine alınarak çiftçilerin zararlarının hafifletilmesinin amaçlandığı ifade edilen açıklamada, bu sayede 23 Ağustos 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen doğal afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören üreticilerin borçlarının ertelenmesinin sağlanacağı kaydedildi.

        Açıklamaya göre, kararname Türkiye genelinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum zararlarını kapsıyor. Bu durumları hasar tespit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek. Yıl sonuna kadar devam edecek uygulama kapsamında Eylül sonu itibariyle 46 ilde toplam 109 bin 168 çiftçinin borçları ertelendi, 35 ilde çalışmalar devam ediyor.

        EN FAZLA BAŞVURU KONYA'DAN

        İl ve ilçe hasar tespit komisyonlarının çalışmaları sonucu Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri şubelerine gönderilen üreticiler içinde, en fazla başvuru 10 bin 569 kişi ile Konya’dan yapıldı. Konya'yı 9 bin 622 kişi ile Ankara, 6 bin 220 kişi ile Yozgat izledi. Öte yandan, hasar tespit komisyonlarından alınan bilgilere göre, ürün bazında en fazla zarar fındık, kayısı, elma, kiraz, şeftali, armut, erik, ceviz, üzüm, antep fıstığı, kivi ve bademde oluştu. Tarla ürünlerinde ise en çok zarar buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, fiğ, korunga ve sebzelerde görüldü. Geçen yıl da 81 ilde 55 bin 105 çiftçinin borcu ertelenmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ