Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2023’te 2 milyar $’lık dizi ve film ihracatı - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 200 milyon dolar olan sinema ve TV endüstrisindeki ihracatını 2023 yılında 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi

        İstanbul’da düzenlenen ‘Dünya Sinema ve TV Endüstrisinde Yükselen Değer Türkiye’ paneline Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk dizi ve film yapımcıları ile yayınlandığı tüm ülkelerde milyonları ekrana kilitleyen Amerikan yapımı Lost ve Prison Break dizilerinin yönetmeni Bobby Roth katıldı.

        Panelin açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sinema ve TV endüstrisinin tüm dünyada 2017 yılında 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını belirterek Türkiye’nin bu alanda 200 milyon dolar seviyesinde olan ihracatını 2023 yılında 2 milyar dolara çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

        Türkiye’nin özellikle dizi sektöründe liderliğe oynadığını belirten Mehmet Büyükekşi, “ABD’den sonra en fazla dizi ihracatı yapan ikinci ülke konumundayız. Türk mallarını tanıtmak için ürün ve marka yerleştirmeye daha fazla önem vermeliyiz. Bu sayede Türk mallarının ihracat potansiyelini artırarak kültür ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 2 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

        Sinema ve TV endüstrisinin çağın en etkili meslek gruplarından birisi olduğunu söyleyen Büyükekşi, sinemanın dünyada ilaç ve silah sanayiinden sonra geldiğini, 2013 yılında 88 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, 2017 yılında bu rakamın 100 milyar, 2018 yılında ise 110 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

        ‘MIDNIGHT EXPRESS’ GİBİ ALGI YÖNETİMİ

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasında dil kursu için gittiği İngiltere’den hatırasını anlattı. Yanında kaldığı ailenin bir gün film izlemek için kendisini davet ettiğini kaydeden Zeybekci, “İzledikleri film Midnight Express’ti. Film Türkiye’ye yönelik o kadar yanlışlarla doluydu ki, bunları düzeltmeye İngilizcem yeterli değildi” dedi. Zeybekci, bu şekilde algı çalışmaları yapılması gerektiğini anlattı.

        90 DAKİKAYA ELEŞTİRİ GELDİ

        Lost dizisinin yönetmenliğini yapan Bobby Roth, Türkiye’de 90 dakikalık dizi saatlerini eleştirerek “Bu çok zor bir iş ve problem yaratıyor” dedi.

        77 ÜLKEDE TANITIM

        İngiltere’nin Türkiye dahil 11 ülkede GREAT sloganıyla tanıtım kampanyasına başladığını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Biz de 12 Kasım’da 77 ülkede canlı olarak izlenecek Türkiye - Brezilya maçında 35 saniyelik Türkiye tanıtımı yapacağız” dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ