Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 1.3 milyar dolarlık hırsızlık, Perakendede milyar dolarlık hırsızlık - İş-Yaşam Haberleri

        MENEKŞE ATASELİM / HT GAZETE

        Perakendede kayıp oranı yüzde 2.2'ye çıkararaj 2.6 milyar dolarak yükseldi.Bu rakamın yarısı hırsızlıktan kaynaklanırken operasyonel hatalar, tedarikçiler ve çalışanlar da pay sahibi

        Türkiye’de organize perakende sektörünün hırsızlık, operasyonel hata, tedarikçiler ve çalışanlardan kaynaklanan kaybı 2.6 milyar dolara ulaştı. Neredeyse, ülkenin en büyük hazır giyim perakendecisi LC Waikiki’nin 2.7 milyar dolarlık cirosuna denk olan dev kayıpta hırsızlık vakaları yüzde 47 payla 1.3 milyar dolar olarak ölçüldü. Güvenlik ve teknolojik altyapı şirketi Sensormatic’in Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uzelli, “Sektörde kayıp oranı 2 yıl önce yüzde 2’nin altındayken 2014’te yüzde 2.2’ye yükseldi. Hem Türkiye, hem dünyada artış trendi var” dedi.

        ORTALAMANIN ÜZERİNDE

        Dünyada perakende sektörünün kayıp oranının yüzde 1.5, kayıp miktarının 112 milyar dolar olduğunu söyleyen Uzelli, “Kayıpların yüzde 47’si ‘müşteri kılığında gelen kişiler’ şeklinde tanımlanan hırsızlardan kaynaklı. Yüzde 25’i çalışanlardan, yüzde 17’si stok problemleri gibi operasyonel hatalardan, yüzde 11’i ise tedarikçilerden ileri geliyor. Türkiye’de de oranlar aynı” diye konuştu. Perakendede doğru sistemler kullanılarak kayıp oranının indirilebileceği minimum seviyenin yüzde 0.4 olduğuna dikkat çeken Uzelli, 200 metrekarelik bir giyim mağazasının 15 ile 17 bin dolar arası bir yatırımla en az kayıp verecek hale getirilebileceğini ifade etti.

        SESLİ KORUMA BAŞLIYOR

        Organize hırsızlıklar ve güvenliği tehdit edebilecek müşterilerden korunmak için sesli koruma sistemi geliştirildiğini belirten Uzelli, eczanelerde kullanılmaya başlanan sistemin mağazalara da uyarlanacağını açıkladı. Uzelli, şöyle devam etti: “Sesli koruma sistemi bir çeşit panik butonuyla devreye giriyor. Örneğin, nöbetçi eczanedeki görevli, kendini emniyette hissetmediği bir müşteriye hizmet veriyor. Hemen düğmeye basıyor ve kendisini uzaktan videoyla izleyen güvenlik görevlisinin sesi içeride duyulacak şekilde devreye giriyor. Suç için caydırıcı bir sistem. Kuyumcular ağırlıklı olmak üzere, mağazalar için, içeriye ekranlardan görüntüyü de verecek bir uygulama planlanıyor.”

        ‘SALI GÜNLERİ MEMNUNİYET SEVİYESİ DÜŞÜK’

        Sensormatic’in güvenliğin yanı sıra tüketici memnuniyetini ölçme ve markaların veri toplayabilmesine yönelik yatırımları da olduğunu belirten İsmail Uzelli, ‘Hear Me’ (Duy beni), ‘Tell Me’ (Söyle bana) ve ‘Call Me’ (Ara beni) isimleri altındaki projelerine perakendede talebin yükseldiğini kaydetti. Tell Me ile memnuniyeti ölçtüklerini söyleyen Uzelli, “Çoktan seçmeli yanıtları olan soruyu düğmelere basarak yanıtlıyorlar. En düşük memnuniyetin salı günleri olduğu ortaya çıktı. Çünkü pek çok marka en az personeli salı günü çalıştırıyor” dedi. Uzelli, şöyle konuştu: “Hear Me ise bir çeşit sesli şikâyet kutusu. Butona basarak eleştirinizi kaydediyorsunuz ve anında çağrı merkezine ulaşıyor. İnsanlar yazmaya üşendiği için bu yeni sistemi geliştirdik. Call Me, satış danışmanını çağırmak için mağaza içinde çeşitli noktalara yerleştirilen bir buton. Giyim sektöründe kabin içlerine de yerleştirilebiliyor.”

        EN BÜYÜK KAYIP GÜNEY AMERİKA’DA

        Belçika’da krizden sonra gıda ürünlerinde hırsızlık oranı arttı. Fransa ve ABD elektronik güvenliğe olan yatırımlarını sabit tutarken Avustralya ve İngiltere yükseltti. En yüksek kayıp, yüzde 5 oranını ğeçen geçebilen Hindistan ve Güney Amerika ülkelerinde. Türkiye’deki artışın en büyük nedenleri olarak turist sayısının artması, sığınmacılar, geçim sıkıntısı, madde bağımlılığı gösteriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ