Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşeron işçinin maaş ve iznine güvence, Eksik maaş hakedişten kesilecek - İş-Yaşam Haberleri

        DENİZ ÇİÇEK / ANKARA

        Kamu İhale Kurumu’nca yapılan düzenlemeyle, devletten ihale alan şirketlerin bünyesinde çalışan taşeron işçilerin yıllık izin hakkına güvence getirildi.

        Buna göre, kamu kurumu ve yüklenici şirketler, işçilerin yıllık ücretli izin haklarına uyacak. Devlet, yüklenici veya alt yüklenici tarafından istihdam edilen işçilerin ücretlerinin tam ve zamanında ödenip ödenmediğini denetleyecek. Eksik yatan ya da yatmayan maaşlar, şirketin hakedişinden kesilecek.

        Kamu İhale Tebliği ile Hizmet Alım İhaleleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan değişiklik, taşeron işçilere ilişkin bazı güvenceler getirdi. İhale yoluyla hizmet alan kamu kurumları ile yüklenici firmalar, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını kullanmasını sağlayacak. Kamu kurumları, bu izinlerin kullanılıp kullanılmadığını denetleyecek. İşçilerin, izinlerini kullanması sağlanacak. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin tekliflerine, kıdem ve ihbar tazminatları dahil olmayacak.

        ÇALIŞANIN HESABINA YATACAK

        Kontrol teşkilatı, yüklenici veya alt yüklenici tarafından istihdam edilen işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay re’sen denetleyecek. Ödenmeyen ücretler yüklenicinin hakedişinden kesilecek. Bu ödemeler, doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ