Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tekstilcinin gözü 1 doların altında çalışacak işçide - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        Maliyeti nedeniyle çözümü Suriyelilerde arayan tekstilciye bir işçinin saatlik maliyeti 5.48 dolar oldu. Ancak İHKİB Başkanı Tanrıverdi’nin ‘sırada’ dediği Bangladeş’te maliyet 0.62, Vietnam’da ise 0.74 dolar

        Hizmet sektörüne işçi kaptırmaktan şikâyet eden ama maliyetler nedeniyle de ücretleri yükseltemeyeceği mesajı veren tekstil sektörü, Suriyelilerin işgücüne katılımını bekleyenlerin başında geliyor. Çözümü Suriyelilerde aramanın arkasındaki tablo da ortaya çıktı. Buna göre bir Türk tekstil işçisinin saatlik maliyeti bu yıl 5.48 dolar oldu. Rakamı, faal tekstil sektörü olan hem gelişmiş hem de gelişmekte olan 40 ülkeyi takip eden Werner International açıkladı. Geçtiğimiz günlerde 2014 maliyetleri raporunu sektör oyuncularına gönderen ve hesaplamayı sadece resmi verilere dayanmadan, topladığı bilgilerle yapan şirketin verileri, doğrudan yatırım ve uzun vadeli sipariş kararlarında dikkate alınan kalemlerden oluşturuluyor.

        TOPLAMI 986 DOLAR GECE FARKI YOK

        Aylık bakıldığına Türk tekstil işçisinin işverene maliyeti 986.4 doları buluyor. Bunun 566.3 doları ücret. 40 ülkeden sadece Türkiye, Bangladeş, Meksika, Hindistan ve Pakistan’da gece vardiyasında çalışanlara daha fazla ücret ödenmediği rapordaki verilerden anlaşılıyor. Bu haliyle bir Türk tekstil işçisinin işverene maliyeti, 5.7 dolarlık Polonya dışında sektörde Türkiye’nin alternatifi olarak görülen bütün gelişmekte olan ülkelerin üzerine çıkıyor. Ancak İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin ‘Suriyeliden sonra sırada’ dediği, saatlik maliyeti 0.62 dolar olan Bengladeş ve 0.74 dolar olan Vietnam, Türkiye’nin geldiği hayat standardının çok gerisinde.

        ÇALIŞMA SÜRESİNDE BANGLADEŞ'LE YARIŞIYORUZ

        Raporda Türkiye’de bir tekstil işçisinin yılda ortalama 302 gün çalıştığı hesaplandı. Bu Türkiye’yi 40 ülke içinde Bangladeş’in ardından ikinci yaptı. Bangladeşli bir işçinin yılda ortalama 312 gün çalıştığı anlaşıldı. Rakam, sadece Türkiye ve Bangladeş’te 300 günün üzerinde çıktı. Bulgaristan’da 242 güne kadar düşen süre, Çin ve Hindistan’da 295 güne kadar çıkıyor. Çalışılan gün sayısı, gelişmiş ülkelerde tahmin edilebileceği gibi gelişmekte olan ülkelerin altında kalıyor. İtalya’da 219 güne kadar gerilerken, sadece ABD’de 250 güne çıkıyor.

        GÜNEY KORE'NİN İŞÇİ MALİYETİ 10.22 DOLAR

        Hem teknik tekstile yatırım yaptıkları hem de genel istihdam piyasası koşulları nedeniyle gelişmiş ülkelerde işçinin maliyeti gelişmekte olanların çok üstünde kalıyor. Gelişmiş ülkeler arasında en ucuz maliyeti olan ABD’de rakam 17.71 dolar çıktı. En yüksek maliyetin olduğu İsviçre’de ise 57 dolarlık maliyet hesaplandı. Türkiye’de sık sık örnek gösterilen Güney Kore’de maliyet 10.22 dolar çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ