Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Orta sınıf da darboğaza girdi - İş-Yaşam Haberleri

        Orta sınıf, finansal açıdan girdiği darboğaz nedeniyle artık önemli bazı şeylere ulaşamıyor. Orta sınıf bugüne kadar fakir ile zengin arasında bir mali güce sahip olan sınıf olarak tanımlandı. The Economist'de yer alan habere göre orta sınıfın bir gelir kategorisi değil aynı zamanda bir davranış şekli bütününü de ifade ettiği belirtildi: İhtiyari kullanılabilecek gelirlerin makul bir miktarına sahip olan ve fakir insanlar gibi maaştan maaşa yaşamayan kesim. Ancak son veriler bu durumun değişmeye başladığını gösterdi.

        Orta sınıfın gelirinin ortalama 54 bin dolar olduğu belirtildi. Bu gelire yüzde 25 ile yüzde 75 aralığında oranla kazancı olanlar da bu sınıfa dahil kabul ediliyor. Amerika Ulusal Ekonomik Konsey eski Başkan Yardımcısı Diana Farrell, orta sınıfın eskiden gelirinin üçte biriyle temel ihtiyaçlarını (barınma, yemek vb) karşılayabilen kesim olduğunu söyledi.

        Bugünün orta sınıfı ise birçoğu mali sorunlarla karşı karşıya olan -beyaz yakalı ve mavi yakalı- çalışan kesimden oluşuyor. 50 yıl önce dünyanın en büyük işvereni olan General Motors işçilere (bugünün parasıyla) saat başı 50 dolar öderken bugünün en büyük işvereni Walmart saatte yaklaşık 8 dolar ödüyor.

        Gelirdeki bu değişim ile orta sınıf artık bazı şeyleri karşılayamaz oldu. Listede özel jetler ve yatlar gibi lüksler yok. Orta gelirlinin artık bütçe ayıramadığı şeyler biraz daha farklı hatta bazıları temel ihtiyaçlar.

        Liste sıralaması alım gücüne ve zorunluluğuna dayanıyor:

        1. Tatil

        2. Yeni otomobil

        3. Borç ödeme

        4. Kötü gün tasarrufu

        5. Emeklilik tasarrufu

        6. Sağlık harcamaları

        7. Diş ile ilgili harcamalar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ