Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kasa hırsızlığına karşı sistem geliştirdi - İş-Yaşam Haberleri

        Ankaralı bir yazılım firması, bilgisayar temelli yazarkasaya kamera, parmak izi okuyucu ve satış kontrol sensörü entegre ederek, kasiyer hataları veya hırsızlıklarından kaynaklanan hesap açığını önlemeyi amaçlayan sistem geliştirdi.

        Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren firmanın genel müdürü Ünal Polat, yaptığı açıklamada, yazarkasa hesabında yaşanan açıklar nedeniyle uğranılan zararın, perakende sektörünün en önemli sorunları arasında yer aldığını söyledi.

        Yazarkasaların yaygın olarak kullanıldığı zincir marketler açısından konunun daha da hassas olduğunu dile getiren Polat, "Bugün en küçük ulusal market zincirinin yaklaşık 10-15 şubesi var. Bu da yaklaşık 50-60 yazarkasa ile çalışılması anlamına gelir. Her bir kasa ortalama günlük 5 bin liralık ciro yapsa günlük cirolar yüksek rakamlara ulaşıyor. Burada yüzde 1-2 seviyesindeki hatalar veya hırsızlıklar önemli zararlara neden olabiliyor" dedi.

        Bu tip sorunları çözmek adına firma olarak bir sistem geliştirdiklerini anlatan Polat, özellikle müşteri ve kasiyer arasında alışveriş sonrası iade edilecek para üstü miktarının doğru hesaplanması açısından sorunlar yaşanabildiğini ifade etti.

        Mevcut sistemde müşteriye eksik para üstü verildiği zaman marketin güvenlik kamerası kayıtlarına bakıldığını, bunun da zaman aldığını kaydeden Polat, bunu çözmek adına yazarkasaya fiş bilgileri ekrana düşer düşmez kayda başlayan ve alışverişin bütün aşamalarını izlemeye olanak tanıyan kamera yerleştirdiklerini belirtti.

        KASİYER HIRSIZLIĞINI PARMAK İZİ OKUYUCUSU ÖNLEYECEK

        Kötü niyetli bazı kasiyerlerin ürün ve fiş iptallerinde sorun çıkarabildiğine, bir başka deyişle fişi iptal edip ürünün parasını cebine atabildiğine işaret eden Polat, "Siz 10 liralık ürün aldınız, parasını verdiniz, fişini almadan gittiniz. Kasiyer onu iptal edip, parasını da cebine atıyor. Ürün iptalinde de aynısını yapabiliyor. Bugün 60 kasalık bir marketin günde 10 liralık bu şekilde zararı olsa söz konusu zarar, günde 600 lira ayda 18 bin liraya kadar çıkabiliyor" diye konuştu.

        Bu şekilde yapılan kasiyer hırsızlığı tespit edilse bile kasiyerin "benim kasa şifremi başkaları da biliyor" şeklinde kendini savunabildiğini dile getiren Polat, bu sorunu çözmek adına yazarkasaya parmak izi okuyucu yerleştirdiklerini söyledi.

        Parmak izi okuyucu sayesinde kasiyerden kaynaklanan sorunların başkalarının üzerine atılma ihtimalinin tamamen ortadan kalktığına dikkati çeken Polat, "Burada amaç böyle bir usulsüzlük yapmayı düşünenler açısından caydırıcılığı artırmak. Sistem bütün aksiliklerde senden parmak izi onayı istiyor. Bu da demek ki bir sorun yaşandığında bütün sıkıntıyı ilgili kasiyer yaşayacak" ifadesini kullandı.

        EKSİK ÜRÜN OKUTMAYA KARŞI SENSÖR

        Yazarkasaya ekledikleri yeniliklerden bir diğerinin de sensör okuyucu sistemi olduğunu kaydeden Polat, zaman zaman bazı kasiyerlerin alışverişe konu ürünlerin tamamı yerine bir kısmını okuttuklarını böylece diğer ürünlerin parasını girdi olarak göstermeyebildiklerini söyledi.

        Bunu önlemek adına da bir sistem geliştirdiklerini bildiren Polat, "Satış kontrol sensörü, okuyucudan geçen her ürünü tek tek kontrol ediyor. Eğer hem okuyucuda hem sensörde bir hareketlenme varsa 'işlem doğrudur' diyoruz. Okuyucuda bir hareketlenme yok ama sensörde varsa bu, 'şüpheli satıştır' diyoruz ve analiz edilmesini sağlıyoruz. Kamera zaten sürekli kayıtta. Böylece kasiyer yanlışları anında tespit edilmiş oluyor" dedi.

        'DOĞRU BİR SENTEZ YAPTIK'

        Sistemin 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktığını anlatan Polat, Maliye Bakanlığından da gerekli onayı aldıklarını ifade etti.

        Sektör temsilcilerinden olumlu tepkiler aldıklarını belirten Polat, iki firma ile ön anlaşma yaptıklarını dile getirerek, "Yazarkasamızda yüzde 30'u yerli, yüzde 70 ithal malzeme kullanıldı. Burada doğru sentez yaptığımıza inanıyorum. Rekabet edebilir bir fiyatımız var. Müşteriler yazarkasamızı eklediğimiz özelliklerle istiyorlar. Çünkü her perakendecinin kasiyerle ilgili hikayesi var" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ