Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fitch'ten Rusya'ya petrol uyarısı - İş-Yaşam Haberleri

        Fitch, Rusya’nın rezervleri üzerinde baskının devam edebileceğini belirterek, petrol fiyatlarındaki düşüşün ve yüksek faiz oranlarının büyüme için risk oluşturduğu uyarısında bulundu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya’nın rezervleri üzerinde baskının devam edebileceğini belirterek, petrol fiyatlarındaki düşüşün ve yüksek faiz oranlarının büyüme için risk oluşturduğu uyarısında bulundu. Fitch Ratings’in resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Rusya Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalesini sınırlamasıyla rezervler üzerindeki baskıyı bir miktar azaltabileceği, mevcut negatif mali etkiye ve düşük petrol fiyatlarına karşılık verebileceği belirtildi.

        PETROLDEKİ DÜŞÜŞ VE YÜKSEK FAİZ BÜYÜME İÇİN RİSK

        Açıklamada, "Rusya’nın rezervleri üzerindeki baskıların tümden ortadan kalkması mümkün görünmezken, petrol fiyatlarının düşüşü ve yüksek faiz oranları ekonomik büyüme için risk oluşturuyor" ifadeleri kullanıldı. Dalgalı kur rejimine doğru geçişin rezervlerdeki değer kaybını engelleyebileceğine işaret edilen açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerinin dün itibarıyla 31 Ekim’den bu yana olan süreçte 10,5 milyar dolar azalarak 428,6 milyar dolara gerilediği hatırlatıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Rusya güçlü dış ve mali bilanço tablolarına sahip olmaya devam ediyor. Fitch bunu Rusya’nın ‘BBB/Negatif’ ülke reytingi için temel destekleyici unsur olarak görmektedir. Buna rağmen uluslararası rezervlerdeki azalış, beklentilerimizin üstünde gerçekleşti. Bu yılın sonunda döviz rezervi için tahminimiz 450 milyar dolar seviyesindeydi. Fakat şu anda Rusya’nın döviz rezervi 2009 yılının Ekim ayından beri en düşük seviyesinde."

        RUSYA'DA BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 0,3

        Rusya’ya karşı uygulanan mali yatırımlar ve rublenin son zamanlardaki değer kaybının, ülkenin ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerin aşağıya çekilmesine yol açtığı vurgulanan açıklamada, Rusya’nın bu yıl sonunda yüzde 0,3, gelecek yıl ise yüzde 1 seviyesinde büyümesinin beklendiği aktarıldı. Açıklamada ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi halinde bu durumun yatırımcı güveni ve büyümeyi olumsuz etkileyebileceği, bir anlamda ülkenin mali yapısının teste tabi tutulacağı da belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ