Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Holdingler 2015 için temkinli ve iyimser! - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’nin beş büyük holdinginin tepe yöneticileri, geçen hafta CEO Club tarafından düzenlenen ‘’CEO’nun 2015 Ajandası’’ toplantısında bir araya geldi. Ekonomist dergisinde yayımlanan habere göre, beş holdingin CEO’ları Türkiye ekonomisine yönelik öngörülerini ve 2015 yılına ilişkin planlarını anlattı. Siyasi tansiyonu yüksek bir yıl olmasına rağmen 2014’te yatırımlarını sürdüren beş holdingin yöneticileri, 2015’te ise tedbiri elden bırakmayacakları sinyalini verdiler.

        Toplantının en çok ilgi çeken ismi, United Biscuits ile yeni satın alma yapan Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker idi. Ülker, bu satın almanın detaylarını paylaştıktan sonra, ‘Artık satın almak kadar satmaya da alışmamız lazım’ diyerek, 2015 yılında grubun satış haberleriyle de gündeme gelebileceğinin işaretini verdi.

        Yıldız holding’in Marintürk şirketini satın alan Koç Holding’in CEO’su Turgay Durak, ‘Ülker’in yaptığı bu son satın almada bizim de katkımız oldu demek ki’ esprisini yaparken, bu satış için hala Rekabet Kurumu’nun onayının beklendiğini de aktardı.

        Turgay Durak, 2015 için ‘Tedbirini alan iyimserlik içinde olduk’ Diyerek büyüme planlarını ülke hedefinin 2 katı olarak belirlediklerini aktardı.

        Holding CEO’larının konuşmalarından çıkan satır başları şöyle:

        'ŞİRKET SATŞLARI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ!'

        Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker

        2014 nasıl geçti?

        * 2014 enteresan bir yıl oldu. Sokak olayları demotive etti. Siyasi istikrar tehdidi, sınırdaki hareketlilik bizi yordu. Yıldız Holding olarak 2014’te organik ve inorganik büyüdük. Toplamda yüzde 11’lik bir büyüme yakaladık. 2014’ü mutlu kapatıyoruz. Yılın son aylarında sekiz yıldır beklediğimiz United Biscuits satın almasını gerçekleştirdik. Artık bizim de dünyamız, bakışımız ve vizyonumuz değişti.

        2015 ajandasında ne var?

        *United Biscuits satın alması nedeniyle 2015 planlarımızı sıfırladık. Tekrar masaya oturup yeni bir vizyon çizeceğiz. Yurtdışındaki fabrika sayımız 25’e çıktı. 2015 bol seyahatli bir yıl olacak.

        *2015 yılında da satın almalar ve büyümemiz devam edecek. Ancak farklı olarak 2015’te satın alma kadar satış haberlerimiz de gelecek. Bazı şirketleri elimizden çıkartabiliriz. Sinerji ve odaklanma gündemimizde olacak.

        *United Biscuits’in verdiği güçle yeni pazarlar gündemimizde olacak. Çin, Hindistan, Avusturalya ve Afrika gibi bulunmadığımız pazarlara odaklanacağız.

        *2015’te yüzde 15’in üzerinde büyümeyi planlıyoruz.

        *Bazı şirketleri satarak finansal anlamda daha da güçlenmeyi hedefliyoruz. Böylece, gıdada mesela et gibi yeni girdiğimiz alanlarda yeni kaynaklar yaratmak istiyoruz.

        *2015 planlarımız kapsamında Kuzey Amerika’ya odaklanacağız. Rekabette daha güçlü olmak için üründe sıfır hata, inovasyon gibi çalışmalara hız vereceğiz.

        '2014 ZORDU, 2015 DAHA DA ZOR OLACAK'

        Koç Holding CEO’su Turgay Durak

        2014 nasıl geçti?

        *Son üç yıl içinde büyük yatırımlar devreye girdi. Bu dönemde sanayi şirketlerimizdeki daha önceden planladığımız yatırımlarımızı zamanında bitirmek için çalıştık. 20 milyar doları bulan yatırımlar gerçekleştirdik.

        *Bu bütçenin içinde yeni fabrika yatırımı dışında, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe yatırımlarımız oldu. Kısaca söz etmek gerekirse, Ford Transit’te yeni ürün, Ford Otosan’da yeni fabrika, Tüpraş’ta AR-GE, Türk Traktör’de yeni fabrika açılışı, Setur’da Kalamış ve Yıldız Holding’den alınan Marintürk oldu.

        *İki ay içinde Tüpraş’ın 3,5 milyar dolar bütçeli beyaz yakıt yatırımı devreye girecek. Koç Üniversitesi Araştırma Hastanesi de bu yıl 250 milyon dolarlık bir yatırımla açılacak.

        2015 ajandasında ne var?

        *Tedbirini alan iyimserlik içinde olduk. Büyüme hedefimizi de ülke hedefinin iki katı olarak belirledik. 2014 zordu, 2015 daha zor bir yıl olacak.

        *Arçelik, Tayland’da fabrika yatırımı kararı aldı. Tesis için ülkenin bürokratlarının onayı bekleniyor. İlk etapta 100 milyon dolar olarak planlanan bu yatırım sonraki süreçte ikiye katlanabilir.

        *Bu doğrultuda grubun global yayılmasını yöneten birimlerimiz var. Yeni pazarlar ve yatırımları yöneten stratejik planlama, mali işlerden sorumlu birimimize bağlı olarak işlerini yürütüyor.

        'HES KABLO İLE HALKA ARZLARA BAŞLIYORUZ'

        Boydak Holding CEO’su Memnun Boydak

        2014 nasıl geçti?

        *2014 yılında iki seçim olması, siyasi ortamın gerginliği ve sınırdaki sorunlar, beklentimizin biraz altında büyümemize sebep oldu. Holding olarak yüzde 12 olan büyüme hedefimiz yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Ağırlıklı olarak mobilya ve kablo sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak, Avrupa, İran, Irak, Suriye, Mısır bizim kale pazarlarımızdı. Buralarda ezberimiz bozuldu. Ama tedbir alma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Finans sektöründe Türkiye Finans Katılım Bankası’nda sermaye yatırımı yaptık. Sermayemizi 1 milyar 775 milyon TL’den 2 milyar 600 milyon TL’ye çıkardık.

        2015 ajandasında ne var?

        *Bu yıl ekonomik ortam nedeniyle yaşadığımız sıkıntılara ve hızlı büyümemizin getirdiği sorunlara odaklanacağız. Örgütsel ve organizasyonel yetkinliklerimizi artıracağız. Uluslar arası bir şirket olmak için gereken altyapıyı hazırlayacağız.

        *Holding bünyesinde 42 şirketimiz var. Bunların bir kısmı birbiriyle kesişen sektörlerde faaliyet gösteriyor. Holding bünyesindeki şirket sayısını 30!a düşüreceğiz. Yapımızı daha sade hale getireceğiz.

        *2015’te 1,5 milyar dolar cirolu kablo şirketimiz Hes Kablo’yu halka arz etmeyi planlıyoruz. Böylece holding olarak halka arz konusunda ilk adımı atacağız.

        *2015’te çift haneli rakamlarla, yüzde 10 ve üzerinde büyümeyi hedefliyoruz.

        'BAZI SEKTÖRLERDEN ÇIKABİLİRİZ'

        Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul

        2014 nasıl geçti?

        *Türkiye 2014’te tüm sorunlara rağmen yüzde 3 büyüyor. Sabancı Holding olarak dağınık bir portföyümüz var. Bazı şirketlerimiz daha pozitifken bazıları gelişmelerden etkilendi. Holding olarak konsolide ciromuz yüzde 25 arttı. Bu büyümede enerji sektörünün önemli katkısı oldu. Faaliyet karımızı yüzde 35 artırdık. Öz sermaye karlılığı yüzde 10,4’ten yüzde 11 seviyesine çıktı. Bir diğer alanımız olan enerjiye bugüne kadar 9 milyar Euro yatırım yaptık.

        2015 ajandasında ne var?

        *2015’te Türkiye ekonomisinde yüzde 3-4 büyüme bekliyoruz. Enflasyon biraz daha düşebilir. Faiz oranları gevşeyebilir.

        *Holding olarak hem organik hem inorganik büyümeye devam edeceğiz. AR-GE, müşteriye yakın olma, dağıtım kanallarını iyi kullanma önem verdiğimiz konular. Enerjide 3 milyar dolar değerinde iki yatırım bölgesini aldık. Bu alanda büyümemiz devam edecek. Yurtiçi ve yurtdışı satın almalar gündemimizde var. Çimentoda büyüyeceğiz. Çimento sektöründe yüzde 20 Pazar payımız var. Bu birikimimizi yurtdışında nasıl geliştirebileceğimize bakacağız. Portföyümüzü dinamik yönetmeye çalışıyoruz. Geçmişte olduğu gibi katma değer yaratmayan sektörlerden çıkabiliriz. Üzerinde çalıştığımız projeler var.

        * Yeni alanlarla ilgili araştırmalarımız sürüyor. İleri teknolojili ürünlerle ilgileniyoruz. Türkiye bu konuda üretim merkezi olabilir.

        'ENERJİ SEKTÖRÜNE YOĞUNLAŞACAĞIZ'

        Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu

        2014 nasıl geçti?

        *Dünyada rekabet koşulları giderek zorlaşıyor. Rekabet, aslanlardan çita ve çakallara doğru giderken, Türkiye açısından bakıldığında ise bazı sıkıntı ve zorlukların yaşandığı bir yıl oldu. Siyasi tansiyonun yükselmesi gelecek beklentilerini de etkiledi. Bu doğrultuda bu yıl Türkiye geneli için yüzde 3, grubumuz için ise yüzde 8 civarında bir büyüme öngörüyoruz.

        *Alarko Grubu olarak ana faaliyetimiz müteahhitlikti ve 2010 yılında alınan bir kararla enerjiye yoğunlaşmaya karar verdik. Meram’ı aldık ve geçen süreçte bu alana 750 milyon TL yatırım yaptık. Termik santral işinde de varız ve burada da 3,5 milyar dolarlık yatırımımız 2017 yılında da devreye girecek.

        2015 ajandasında ne var?

        *Grup planlarımızda bazı sektörlerden çıkmak var. Ana faaliyet alanımız müteahhitliğin yanı sıra, enerji, klima, turizm gibi alanlar da bizim için çok önemli. Bu alanda yatırımlarımız genişleyecek. Fakat grupta fazla bir paya sahip olmayan işlerden zamana yayarak çıkacağız.

        *2015’te enerjiye dönük yatırımlarımız sürecek. Toroslar’da 260 milyon dolar bütçeli yatırımımız hayata geçecek.

        *Bir de güneş enerjisine giriyoruz. Türkiye bu anlamda çok zengin bir potansiyele sahip. Biz de bu doğrultuda Konya’da 2,5 milyon metrekarelik bir arazi satın aldık. İlk yatırımı da burada yapacağız. Fakat bürokratik sistemin oturmasını bekliyoruz.

        *Turizmde önümüzdeki belli bir süre için her üç yılda bir oteli devreye sokmak istiyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ